De teler: Kees en Loes Nieuweboer

Sinds 1994 runnen Kees en Loes Nieuweboer hun biologisch bedrijf vanuit de boerderij in Pietersbierum. Hun ervaring op een biologisch bedrijf gaat al decennia terug. De kop-hals-rompboerderij stamt uit 1840. Kees en Loes hebben 42,5 hectare volle grond waar bladgewas, tarwe en rooigewas wordt geteeld. Ze telen onder andere zomerbloemkool, winterbloemkool, sjalot, aardappelen, pompoenen en wortelen. Kees en Loes leveren een groot gedeelte van de Puur Noord Nederland bloemkool die we bij EKONOOM aanbieden. Kees en Loes zorgen ervoor dat de bloemkolen een mooie, dichte structuur hebben en dat ze ruim de tijd krijgen om te groeien. Het land waarop ze groeien is perfect in orde, hier wordt dan ook hard aan gewerkt. Dit alles zorgt ervoor dat de bloemkolen van een zeer goede kwaliteit zijn. 

 

De groente: Hollandse bloemkool

Bloemkool hoort bij het koolgeslacht en wordt in Nederland op een aantal plekken geteeld. Winterbloemkool wordt vrijwel alleen geteeld in Zeeland, op de Zuid-Hollandse eilanden en in De Streek (West-Friesland en Noord-Holland) geteeld, omdat de kans op uitvriezen op andere plekken te groot is. bij een strenge winter dus geen bloemkool van eigen bodem! Om de kool groeit blad, zodat natuurlijke verkleuring voorkomen wordt. Doordat het blad zich om de kool vouwt, blijft deze mooi wit. 

De bloemkool van Kees en Loes Nieuweboer is met zogenaamde weeuwenteelt geteeld. Hierbij wordt in oktober gezaaid, en zodra het eerste blaadje zichtbaar is, overgepot en onder platglas gezet. De hele winter wordt de kool vorstvrij gehouden en half maart tot half april worden ze buiten uitgepoot. Dit is het geheim van de lekkere bloemkool!

Het recept: Bloemkool met penne en spekjes, overgoten met kaassaus

Gemaakt door: Hanneke Dekker
Aantal personen: 
4
Bereidingstijd: +/- 15 minuten voorbereiding, 15 minuten in de oven

Nodig:

  • 1 bloemkool
  • 300 gram penne
  • 35 gram boter
  • 40 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 130 gram Goudse kaas
  • 100 gram gerookte spekblokjes
  • zout en peper

Zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Ontdoe de bloemkool van het blad en snijd kleine roosjes. Doe de bloemkool in de pan en voeg zoveel water toe dat deze half onder water staat. Strooi er wat zout over en breng het aan de kook met het deksel op de pan. Kook de bloemkool tot deze gaar is.

Kook ondertussen de penne gaar in een pan met deksel.

Bak de spekjes uit in een koekenpan. Giet ondertussen de bloemkool en de penne af in een vergiet en doe ze daarna in een grote ovenschaal. Gebruik één van de pannen om kaassaus te maken. 

Doe de boter in de pan en laat het uitbruizen. Voeg de bloem toe en roer dit goed door elkaar met de garde. Je hebt nu een roux gemaakt. Laat de roux nu twee minuten zachtjes garen maar zorg dat deze niet verbrandt. Het garen is belangrijk om te voorkomen dat je saus naar bloem blijft smaken. Voeg een beetje melk toe. Roer dit door tot een egale massa is en kookt. Herhaal dit net zo lang tot de melk op is. Laat het weer aan de kook komen en voeg nu de kaas eraan toe. De kaas smelt nu zachtjes in de saus. Breng goed op smaak met zout en peper. 

Roer de bloemkool en penne goed door elkaar in de ovenschaal. Verdeel de spekjes er overheen met het aanhangend vet. dit vet heeft namelijk erg veel smaak. Schenk de saus vervolgens over de bloemkool, penne en spekjes. 

Schuif de ovenschaal voor 15 minuten in de ovenschaal. De saus zal op sommige plekken gratineren, wat extra smaak geeft. Je kunt de ovenschotel eventueel nog met wat vers gehakte peterselie afgarneren voor wat kleur. 

De bloemkool van Kees en Loes Nieuweboer is in de aanbieding!

Nu voor maar €2,97 in plaats van €3,75, bekijk de bloemkool hier.