Kijk je op zondagavond ook naar “Vrouw zoekt boer”?
Yvon Jaspers is op zoek naar de boer. Naar hoe het er werkelijk aan toegaat op de boerderij.

Dat is niet altijd zo romantisch als vaak wordt verondersteld. Hard werken en vaak ook nog tegen de bierkaai. De overheid en het grootkapitaal zijn machtig en dat blijkt wel in dit programma. De regelgeving bezorgt boerin Agnes slapeloze nachten en de 21 koeien die boer Frans de dood in heeft moeten jagen zitten hem niet in de koude kleren. Ons ook niet, trouwens.

De fosfaatwetgeving van de overheid is de oorzaak van veel ellende onder de boeren. Ook onder biologische melkveehouders en daar klopt helemaal niets van!

Biologische boeren veroorzaken geen overschot aan fosfaat; er is zelfs een tekort aan fosfaat van biologische herkomst. Dat doet de gangbare landbouw.
Nu wordt alles over 1 kam geschoren en worden er zo’n 6000 biologische koeien geslacht. Afschuwelijk. Onnodig worden bio-bedrijven op deze manier in financiële moeilijkheden gebracht.

Natuurlijk komt men in opstand tegen de regelgeving. Het is echter maar de vraag of je het van de machtige overheid kunt winnen.

Foto: Lindanieuws

In de serie van Yvon Jaspers voel je het leed van getroffen boeren. Goed in beeld gebracht. Deze week zag ik de prachtige documentaire “Mysterie van de melkrobots”. Over een Brabantse boer die strijd tegen de (financieel machtige) leverancier van niet functionerende melkrobots en daar aan kapot dreigt te gaan.

Onlangs zijn 2 “grootkapitaal-bedrijven” gefuseerd tot 1 alles overheersende mogendheid in de landbouw. Monsanto en Bayer gaan de landbouw (en dus onze wereld) nog krachtiger in hun greep houden.

Als klant van EKONOOM weet jij wel beter.
Je kiest voor biologisch en betaalt een passende prijs. Zo kunnen we duurzaam voedsel produceren.

Maandag heb ik asperges gehaald bij Simon Galema. Nog even met hem gesproken over de gang van zaken en hem een eerlijke prijs voor zijn mooie product betaald. Fairtrade in onze Nederlandse biologische landbouw. Zo doen wij dat graag ;-)