Echt waar, wij eten vaak buitenbeentjes. Groenten en fruit die door onze inpakkers zorgvuldig zijn geselecteerd. Een appel met een plekje, een overrijpe banaan of een misvormde courgette.

Wij gaan er vanuit dat jij die niet wil. Logisch ook, want je kiest voor de beste kwaliteit in biologisch. En dan verwacht je die ook aan te treffen in het krat dat we bij je thuis bezorgen.

Groenten en fruit die niet helemaal oké zijn noemen we uitval. Van die uitval eten wij dus zelf, maar er gaat ook een deel naar de varkens van onze buren. Daar hebben ze een zorgboerderij. De geestelijk gehandicapte “zorgboeren” hebben er een mooie klus aan. Met de kruiwagen halen ze elke week een paar kratjes op. Alles wordt door hen in stukjes gesneden en aan de varkens gevoerd.

Helemaal goed, er gaat dus niets verloren.

Zoals wij dat hier in ons pittoreske dorpje Noordwolde doen is niet erg gebruikelijk. De harde realiteit is dat alle producten die niet aan de hoge eisen van de consument voldoen worden vernietigd. Een enorme voedselverspilling is dus het gevolg.

Neem als voorbeeld een komkommerteler. Alleen de perfecte exemplaren zijn te verkopen. Een komkommer ziet er onberispelijk uit, helemaal recht en gesorteerd op het juiste gewicht. Zo ligt ie in de winkel en zo is de “gemiddelde” consument hem gewend.

Maar in werkelijkheid groeien komkommers lang niet altijd uit tot een mooie rechte vrucht. Er zijn heel veel buitenbeentjes. Net zo lekker, maar niet te verkopen. Naar de varkens dan maar? Of, erger nog, vernietigen?

Wij kopen de biologische buitenbeentjes in en bieden ze jou voor een leuk prijsje. Zo werk je mee aan de voorkoming van voedselverspilling. Het mooie is ook dat je nooit weet hoe je komkommer er uit zal zien. Krom, gedraaid, lichter van kleur, te klein of juist te groot. Verrassend toch? ;-)