Hulp nodig? Mailtje naar Peter.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Veelgestelde vragen

Hieronder zie je een overzicht van regelmatig gestelde vragen onderverdeeld per groep. Heb je een vraag en kan je deze niet in het overzicht terug vinden, neem dan contact op via e-mail met Peter.

Spring direct naar veelgestelde vragen over:

- Biologische producten bestellen
- Betalen
- Een herhaalbestelling plaatsen
- Voordelig winkelen bij EKONOOM
- Kwaliteit biologische producten EKONOOM
- Onze voordelige groente- en fruitpakketten
- Diëten
Suggesties
- Vragen over biologische voeding

Biologische producten bestellen

Hoe kan ik mijn eerste bestelling doen?
Om een bestelling te plaatsen graag eerst een account aanmaken. Klik op “Mijn account” – “Inloggen” – “Account aanmaken”

Voor welk bedrag moet ik minimaal bestellen?
Dat hangt van je woonplaats af. Alleen in (een groot deel van) de provincies Groningen en Drenthe bezorgen we, met eigen koelauto's.

Klik hier voor alle informatie over de bezorging bij jou.

 

Wanneer wordt mijn bestelling geleverd?

Als je een bestelling afrond, dan kan je zelf voor een bezorgdag kiezen.

Bij het bestellen zie je ook een indicatie van de bezorgtijd.

Klik hier voor alle informatie over de bezorging bij jou.
 

Moet ik bij het afleveren van een bestelling thuis zijn?
Dat is prettig, maar niet persé noodzakelijk. Geef bij het afronden van je bestelling aan waar onze bezorger je bestelling kan achterlaten als je niet thuis bent. Dit kan bij “Afleverinstructie”. Vul deze zo mogelijk altijd in, zodat je voorkomt dat we je boodschappen niet kunnen afleveren. In dat geval behouden wij ons het recht voor om extra bezorgkosten in rekening te brengen voor een na-bezorging (enkele dagen later).

Gelden er leveringsvoorwaarden?
Met het doen van een bestelling in alle vormen EKONOOM ga je akkoord met onze leveringsvoorwaarden. Deze vind je op onze site bij het plaatsen van je bestelling.

De prijzen
De prijzen op de website zijn inclusief BTW en exclusief verzendkosten. De eventueel berekende verzendkosten komen wel op jouw definitieve bestelling te staan. 

Voor groenten en fruit gelden dagprijzen. Hoe zit dat bij EKONOOM?
Voor alle artikelen geldt dat de prijs die je ziet wanneer je het artikel in jouw mandje doet, de prijs is die je betaalt. Dit is ongeacht prijswijzigingen die eventueel plaatsvinden tussen het moment van aankopen en moment van levering. Bij een herhaalbestelling geldt de prijs op het moment van automatische bestellen. De prijzen zijn vermeld in de bevestigingsmail.

Voor welk tijdstip moet ik mijn bestelling plaatsen?
Dit hangt af van de bezorgdag.

Betalen

Op welke manieren kan ik betalen?
Kom je voor het eerst bij ons, dan kan je betalen via iDEAL. We verwachten dat het online boodschappen doen je goed bevalt en dat je vaker bij ons terugkomt. Dan is het ook mogelijk om achteraf te betalen, via een automatische afschrijving. Slechts 1 keer je gegevens online invoeren en je kan iedere bestelling automatisch betalen. Makkelijk!

Biedt EKONOOM achteraf betalen aan?
Jazeker. Na je eerste bestelling is het mogelijk om achteraf te betalen, via een automatische afschrijving. Slechts 1 keer je gegevens online invoeren en je kan iedere bestelling automatisch betalen. Makkelijk!

Je betaling is mislukt of geweigerd?
Is je betaling via iDEAL mislukt? Check dan eerst even of het geld is afgeschreven of niet. Is dit niet het geval? Dan kun je direct opnieuw je bestelling plaatsen.

Is het geld wel van je bankrekening afgeschreven maar heb je na een uur nog geen bevestiging per e-mail ontvangen?
Neem dan contact op met onze klantenservice.

Een artikel is niet leverbaar en ik heb al betaald. Wat nu?
Hoe wij je terugbetalen ligt volledig aan op welke manier je hebt betaald. Betaal je automatisch? Dan passen we het bedrag dat we gaan incasseren aan. Je betaalt dus alleen voor de producten die we daadwerkelijk bij je bezorgen.Heb je met iDEAL betaald? Dan storten wij het bedrag van het niet-leverbare artikel terug op jouw rekening.

Ik heb geen factuur ontvangen, waar kan ik deze vinden?
Op je EKONOOM account kan je je factuur gemakkelijk printen. Ga naar “mijn account” en klik op “Mijn Bestellingen”.

Een herhaalbestelling plaatsen

Wat is een herhaalbestelling?
We willen je het zo gemakkelijk mogelijk maken. Als je regelmatig dezelfde producten nodig hebt dan kan je ervoor kiezen om die automatisch te laten bestellen. Elke week, 2 weken of 4 weken. Je hebt er dan geen omkijken meer naar. Voordat een herhaalbestelling wordt geplaatst krijg je hier een e-mailbericht over. Je kan je komende herhaalbestelling (of herhaallijst) dan nog wijzigen of doorschuiven.

Hoe kan ik een herhaalbestelling tijdelijk onderbreken, bijvoorbeeld wegens een vakantie?
1. Je kan de eerstvolgende bezorgdatum doorschuiven. Klik op de (start)datum van je lijst en klik op de gewenste eerstvolgende bezorgdatum. Daarna “wijzigingen opslaan”. LET OP: Als je meer herhaallijsten hebt dan dien je deze allemaal door te schuiven! 2. Een andere mogelijkheid is om de leverfrequentie op “nooit automatisch bestellen” te zetten. Daarna “wijzigingen opslaan”. Vergeet niet om deze na je vakantie weer te wijzigen in de gewenste leverfrequentie.

Voordelig winkelen bij EKONOOM

Doe je boodschappen bij ons en je koopt alleen wat je nodig hebt. Geen verleidingen zoals in de supermarkt. Dat bespaart je geld én je gooit minder voedsel weg.

Kan ik korting krijgen?
Jazeker! Wil je 2,5% korting over je gehele bestelling? Vanaf een bestelling van 60 euro verdien je die met onze EKOpunten!
N.B.: Als we onverhoopt een artikel niet kunnen leveren kan dat betekenen dat je onder de 60 euro uitkomt. In dat geval worden er geen punten bijgeschreven.

EKOpunten, wat zijn dat?
Ons spaarsysteem, waarmee je 5% korting op je bestelling verdient. Je spaart bij bestellingen vanaf 60 euro EKOpunten. Je kunt deze punten verzilveren bij een volgende bestelling. EKOpunten kunnen niet worden uitgekeerd in geld.

Hoe kan ik EKOpunten verzilveren?
Elk EKOpunt is 25 cent waard. Als je een nieuwe bestelling afrekent kan je bij stap 4 (Betaalmethode) invoeren hoeveel EKOpunten je wilt verzilveren.

Kan ik EKOpunten verzilveren bij een herhaalbestelling?
Een herhaalbestelling wordt automatisch geplaatst. Omdat je niet zelf afrekent is het hier niet mogelijk om EKOpunten te verzilveren.

Kwaliteit biologische producten EKONOOM

Hoe weet ik of een artikel werkelijk biologisch is?
In Nederland zijn twee biologische keurmerken het EKO-keurmerk en het BD-keurmerk Demeter. Het BD-keurmerk is het keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw. Er is een Europees keurmerk voor biologische producten sinds juli 2010. Daarnaast heeft elk land zijn eigen keurmerk, net zoals wij het EKO-keurmerk hebben. In Nederland worden bedrijven die biologische producten produceren gecontroleerd door Stichting Skal. Skal is de enige organisatie aangewezen door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie die toeziet op naleving van biologische productiemethoden. EKONOOM is gecertifeerd door SKAL (nummer: 109837). We hebben enkele artikelen in onze winkel die weliswaar een bijzonder verhaal hebben, maar die niet biologisch zijn. Denk aan vis uit de zee en mineraalwater. Als een artikel niet biologisch is dan vermelden we dat op de desbetreffende productpagina.

Welke keurmerken kom je tegen op onze producten?
In Nederland zijn twee biologische keurmerken het EKO-keurmerk en het DEMETER-keurmerk. Het DEMETER-keurmerk is het keurmerk voor biologisch-dynamische landbouw. Er is een Europees keurmerk voor biologische producten sinds juli 2010. Daarnaast heeft elk land zijn eigen keurmerk, net zoals wij het EKO-keurmerk hebben. In Nederland worden bedrijven die biologische producten produceren gecontroleerd door Stichting Skal. Skal is de enige organisatie aangewezen door het ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie die toeziet op naleving van biologische productiemethoden.

Wij vinden de kwaliteit van een door jou besteld product niet orde. Wat nu?
Mocht de kwaliteit van de producten die wij aangeleverd krijgen niet overeenkomen met onze kwaliteitseisen, dan zijn wij soms genoodzaakt een product uit jouw bestelling te halen. Hierover krijg je altijd van ons bericht. Je betaalt dan natuurlijk niet voor dat product.

Mijn bestelling is niet helemaal correct afgeleverd; er ontbrak een artikel. Wat nu?
Het is mogelijk dat we op het laatste moment een artikel hebben vervangen door een andere (vergelijkbare). Als je het daar niet mee eens bent, of als we een fout hebben gemaakt, laat het ons alstublieft weten via mail of telefoon. We vergoeden dan het bedrag van dit product aan je in de vorm van EKOpunten die je bij de volgende bestelling kunt verzilveren. Elk EKOpunt is € 0,25 waard.

Waarom zijn sommige artikelen verpakt in plastic?
We gebruiken zoveel mogelijk milieuvriendelijke verpakkingen: (recycled) papieren zakken en afbreekbaar plastic. Verpakkingen zijn nodig om beschadiging of uitdroging te voorkomen en vanwege hygiënische motieven. We moedigen onze leveranciers aan om biologisch afbreekbare plastics te gebruiken.

Wat gebeurt er als ik een klacht heb?
We doen onze uiterste best om ervoor te zorgen dat onze kwaliteit op topniveau is en blijft. Soms kan er een product echter aan onze aandacht ontsnappen. Geef het aan ons door als dit gebeurt, via e-mail of telefonisch. Vergeet niet: we horen het graag als je niet tevreden bent. En we lossen het op!

Onze voordelige groente- en fruitpakketten

Wat zijn de voordelen van een groente/fruitpakket?
Elke week voor 3 tot 4 dagen biologische groenten voor een schappelijke prijs. Door onze biologische recepten volop inspiratie om eens iets anders op tafel te zetten. Eten van het seizoen, ook “vergeten” groenten. Of steeds een gevarieerd gevulde fruitschaal in huis. Gezond en gemakkelijk!

Wat is de samenstelling van de diverse groente/fruitpakketten?
Elke week variëren we volop. We werken liefst met verse producten van het seizoen, uit Noord-Nederland, onze regio.

Hoe kom ik erachter wat er de aankomende week in mijn groente en/of fruitpakket zit?
In onze nieuwsbrief op vrijdag vind je de samenstelling van de pakketten van de volgende week. Of kijk vanaf vrijdag op onze website; bij elk pakket is dan de samenstelling voor de aankomende week vermeld. Soms moeten we onverhoopt aanpassingen doen, omdat een product wordt afgekeurd of omdat bijvoorbeeld de oogst niet wil vlotten. Dan tref je een ander product aan in jouw pakket.

En wat te doen als ik nu bijvoorbeeld geen bietjes lust?
Geen probleem. Je kan tot 3 producten aangeven die je nooit in je pakket wilt. Wij zorgen dan voor een vervanger. Een mailtje sturen naar info@ekonoom.nl is voldoende.

Waarom zitten er producten uit het buitenland in een pakket?
Als het kan werken we met verse producten van het seizoen uit Nederland. Het liefst met producten uit onze eigen regio. Sommige producten groeien alleen in (sub)tropische gebieden (banaan, avocado, citrus e.d.). Met name in de winter en het vroege voorjaar is de binnenlandse aanvoer van groenten en fruit beperkt. Om ervoor te zorgen dat we je een gevarieerd aanbod kunnen leveren, worden er producten uit met name Zuid-Europa aangevoerd.

Weet ik elke week waar de producten in mijn groente- en/of fruitpakket vandaan komen?
We geven in op de achterzijde van de afleverbon de herkomst van de producten in het groente- en/of fruitpakket aan.

Wat is geteeld in omschakeling?
Het omschakelen naar biologische landbouw vergt minimaal 2 jaar. Iedere teler moet daar doorheen om een EKO-certifering te bemachtigen. In die tijd produceert men dus op een biologisch wijze, met alle extra kosten die daarbij horen. Toch moeten de producten als gangbaar (dus voor lage(re) prijzen) worden afgezet. Deze bedrijven zijn na 1 jaar biologisch telen “in omschakeling” en af en toe kopen we producten van hen in. Op deze manier dragen we bij aan het ontstaan van nieuwe biologische landbouwbedrijven.

Diëten

Waar vind ik artikelen die voor mijn speciaal dieet geschikt zijn?
In de EKONOOM winkel kun je eenvoudig artikelen filteren. Bekijk bijvoorbeeld alle biologische dieetproducten, alle biologische glutenvrije producten, alle biologische suikervrije producten, alle biologische veganistische producten of alle biologische lactosevrije producten

Welke producten bevatten noten?
Noten, vooral pinda’s, worden in veel producten toegepast. Daarnaast kunnen artikelen “besmet” zijn met noten, omdat ze worden geproduceerd in een omgeving waar ook wel (eens) producten met noten worden verwerkt. We kunnen dus niet garanderen dat onze producten 100% notenvrij zijn.

Suggesties

Waar kan ik mijn suggesties voor nieuwe producten of verbetering van jullie service kwijt?
We staan open voor al jouw suggesties, op- of aanmerkingen. We gebruiken ze om onze dienst te verbeteren of om nieuwe producten in ons assortiment op te nemen. Je kunt contact met ons zoeken via e-mail klantenservice@ekonoom.nl of met ons bellen: 050 30 17 166.

Vragen over biologische voeding

Waarom heb je koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines en mineralen nodig?
Energiestofwisseling. Het lichaam haalt energie uit onze voeding. De energie die voor ons beschikbaar is zitten in koolhydraten, eiwitten en vetten gebonden in chemische samenstellingen en kan worden vrijgemaakt door vertering met behulp van enzymen in het maag-darmstelsel. De energie die vrijkomt wordt uitgedrukt in kilojoules (kJ) en in kilocalorieën (kcal). Koolhydraten, eiwitten en vetten worden samen ook wel de macronutriënten genoemd.

  • 1 g vet levert 9 kcal
  • 1 g koolhydraten levert 4 kcal
  • 1 g eiwit levert 4 kcal
  • 1 g alcohol levert 7 kcal

Gemiddeld heeft een man in de leeftijd tussen 30 en 50 per dag 2500 kcal nodig. Gemiddeld heeft een vrouw in de leeftijd tussen 30 en 50 per dag 2000 kcal nodig. Micro- en macronutriënten Naast stoffen die energie leveren heeft het lichaam bouwstoffen en regulerende stoffen nodig. Bouwstoffen zijn eiwitten (levert dus ook energie), mineralen en vitamines. Regulerende stoffen zijn mineralen en vitamines en worden samen ook wel de micronutriënten genoemd. Regulerend wil zeggen dat ze de chemische reacties in lichaamscellen, denk aan de energiestofwisseling, regelen of mogelijk maken. Macro- en micronutriënten worden in de voeding uitgedrukt in grammen, milligrammen of microgrammen.

Koolhydraten
Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron voor het menselijk lichaam. Daarnaast vervullen een aantal koolhydraten de rol als voedingsvezel. Er bestaan enkelvoudige, tweevoudige en meervoudige koolhydraten (mono-, di- en polysachariden). Monosachariden zijn niet meer op te splitsen in andere koolhydraten en zijn dus enkelvoudig. Voorbeelden hiervan zijn: glucose (druivensuiker), fructose (vruchtensuiker) en galactose (een gedeelte van melksuiker). Disachariden bestaan uit twee enkelvoudige koolhydraten (di = twee). Voorbeelden hiervan zijn: Sacharose (riet- of bietsuiker), lactose (melksuiker) en maltose (moutsuiker). Polysachariden bestaan uit drie of meer enkelvoudige koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn: zetmeel, glycogeen en voedingsvezels. Voedingsvezels zijn door onze spijsvertering niet af te breken, maar wel door sommige bacteriën in de darmen. Voorbeelden van voedingsvezels zijn: cellulose, inuline en oligofructose.

Voedingsvezels
Voedingsvezels kunnen niet worden verteerd door enzymen in het lichaam en leveren dus geen energie. Echter hebben ze wel een belangrijke functie in ons lichaam. In de darmen hebben voedingsvezels een laxerende werking. Daarnaast zorgen ze voor een vertraagde maagpassage en worden koolhydraten in de dunne darm gelijkmatiger opgenomen waardoor de bloedsuikerspiegel minder pieken vertoont. Er zijn oplosbare en onoplosbare voedingsvezels. Oplosbare vezels in fruit, groente en peulvruchten zorgen voor een trage maagpassage en laxerende werking in de darmen. Onoplosbare vezels in brood, graanproducten, groente en noten zorgen voor het vasthouden van vocht in de darmen waardoor de darmpassage versneld. Het is wel belangrijk om voldoende te drinken bij een hoge inname van voedingsvezels, omdat ze veel vocht vasthouden. Aangeraden wordt om 1,5 tot 2 liter per dag te drinken. Een goede inname van voedingsvezels voor een volwassene is ongeveer 30 g per dag.

Eiwitten
Eiwitten worden ook wel proteïnen genoemd en zijn verantwoordelijk voor groei, herstel en instandhouding van lichaamscellen. Eiwitten kunnen ook energie leveren aan ons lichaam, maar zijn in eerste instantie bedoeld als bouwstof. Producten waar eiwitten in voorkomen zijn: melkproducten, kaas, kip, vis, ei, graanproducten en noten.

Vetten
Vetten zijn stoffen die voorkomen in onze voeding en die niet oplosbaar zijn in water. Hieronder valt ook de stof cholesterol. Er zijn dierlijke en plantaardige vetten en oliën. De functie van vetten voor het lichaam is op dat ze energie leveren en zijn daarnaast dragers van de in vet oplosbare vitamines A, D, E en K.

Vitamines
Vitamines zijn stoffen die over het algemeen niet door het lichaam zelf gemaakt kunnen worden. Daarom worden sommige vitamines essentiële voedingsstoffen genoemd. Vitamines zijn belangrijk om de spijsvertering goed te laten verlopen, maar ook voor de opbouw en herstel van het lichaam. Wanneer iemand te weinig van een bepaalde vitamine binnenkrijgt, dan wordt gesproken van een deficiëntie, oftewel gebrek. Een voorbeeld van zo’n gebrek is de ziekte scheurbeuk. Dit is een gebrek aan vitamine C en komt in Nederland vrijwel nooit voor. Vitamines zijn in te delen in twee groepen, namelijk de in vet oplosbare en in water oplosbare vitamines. Vitamines zijn onderdeel van enzymen of hormonen in het lichaam en kunnen op die manier de stofwisseling reguleren. In vet oplosbare vitamines: A, D, E en K In water oplosbare vitamines: B1, B2, B3, B5, B6, B7, B11 (foliumzuur), B12 en C (ascorbinezuur). Mineralen en spoorelementen Mineralen zijn anorganische stoffen die het lichaam nodig heeft naast koolhydraten, eiwitten, vetten en vitamines. Het verschil tussen mineralen en spoorelementen is de behoefte ervan. Wanneer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor het menselijk lichaam van milligrammen tot grammen varieert, spreek je van en mineraal. Wanneer de hoeveelheden in microgrammen of enkele tientallen milligrammen (dus minder dan mineralen) worden uitgedrukt, speek je van spoorelementen. Belangrijke mineralen: Calcium, Fosfaat, Magnesium, Kalium en Natrium. Belangrijke spoorelementen: IJzer, Zink, Koper, Jodium, Fluor en Selenium.

Wat zijn bioactieve stoffen?
Dit zijn stoffen die een bepaalde biologische activiteit of functie hebben. Ze kunnen van nature voorkomen in producten of aan producten worden toegevoegd (meestal hebben ze een bepaald gezondheidsbevorderend effect). Voorbeelden hiervan zijn: carotenoïden en flavonoïden in groente en fruit. Maar ook visolie (DHA en EPA-vetzuren), linoleenzuur, luteïne en lycopeen zijn bioactieve stoffen. Zo hebben plantensterolen het effect dat ze de opname van cholesterol in de darmen verminderen en uiteindelijk in het bloed het cholesterol verlagen.

Wat zijn omega-3 en omega-6 vetzuren?
Om dit uit te leggen wat omega-3 of omgea-6 vetzuren zijn, moet eerst iets uitgelegd worden over vetten en vetzuren in het algemeen. Er zijn verschillende soorten vetzuren: verzadigd, enkelvoudig onverzadigd en meervoudig onverzadigd. Het verzadigde vet in voeding is één van de oorzaken van aderverkalking (arteriosclerose). De enkelvoudig- en meervoudig-onverzadigde vetzuren zijn de vetzuren die een verhoogd cholesterolgehalte (met als gevolg aderverkalking) juist verlagen. De naam verzadigd of onverzadigd heeft te maken met de chemische bindingen in de vetzuren. Wanneer een vetzuur geen enkele dubbele binding in zich heeft wordt het een verzadigd vetzuur genoemd. Met één dubbele binding enkelvoudig en met meerdere dubbele bindingen meervoudig. Simpel gezegd, hoe meer dubbele bindingen hoe beter voor het lichaam. Een eenvoudige manier om voor onverzadigde vetten te kiezen is te kijken naar de vloeibaarheid. Over het algemeen kan gesteld worden dat hoe vloeibaarder het vet in onverhitte toestand hoe meer onverzadigde vetten het bevat.

Transvetten
Transvetten zijn vetten die ongezonder zijn dan verzadigde vetten en ontstaan bij de harding van enkelvoudige of meervoudige onverzadigde vetten. Dat gebeurt bij het maken van margarine, harde bak- en braadvetten in een wikkel of folie. Tegenwoordig wordt het percentage transvetten vaak op de verpakking vermeld. Essentiële vetzuren en omega- 3 en 6 Over het algemeen kan het lichaam uit de vetzuren die wij via de voeding binnenkrijgen alle vetten maken die het lichaam nodig heeft door deze in ‘stukjes’ te knippen en weer te ‘plakken’. Er zijn echter twee soorten onverzadigde vetzuren die het lichaam niet kan maken en dus essentieel zijn in onze voeding. Dit zijn vetzuren: linolzuur (LA) en alfa-linoleenzuur (ALA). Met deze vetzuren kunnen andere vetzuren in het lichaam gemaakt worden met de eerste chemische dubbele binding op de n-3 of n-6 positie (de zogenoemde omega-3 en omega-6 vetzuren). ALA wordt tevens gebruik om belangrijke omega-3 vetzuren EPA en DHA te maken in het lichaam, die onder bioactieve stoffen behoren. Maar deze vetzuren zitten ook als zodanig in vette vis(olie). Linolzuur komt voor in: zonnebloemolie, arachideolie, maïsolie, sojaolie, margarine, halvarine, bak- en braadvetten. Alfa-linoleenzuur komt voor in: raapzaad-, lijnzaad- en sojaolie en walnoten. (In lijnzaadolie zit relatief veel alfa-linoleenzuur. Hier moet echter mee uitgekeken worden, want er zijn aanwijzingen dat alfa-linoleenzuur schadelijk is voor de gezondheid in grote hoeveelheden. Aangeraden wordt niet meer dan één eetlepel per dag te eten.)

Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn hulpstoffen die bederf of aantasting van zuurstof uit de lucht voorkomen. De omzettingen door middel van zuurstof worden oxidaties genoemd. Een antioxidant remt deze reacties met zuurstof. De antioxidant reageert met de zuurstof in plaats van het product. Bijvoorbeeld: door toevoeging van een antioxidant blijft appelmoes geel en worden vetten minder snel ranzig. Een voorbeeld van een antioxidant is ascorbinezuur (E 300) en natriumascorbaat (E301), die mogen worden toegepast in biologische producten. Enkele vitamines hebben een antioxidatieve werking in het lichaam zijn: vitamine C en E.

Wat zijn de algemene dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen voor volwassenen?
De dagelijkse hoeveelheden die een menselijk lichaam per dag nodig heeft aan vitamines en mineralen worden aangegeven met de Algemene Dagelijkse Hoeveelheden (ADH). Hieronder is een tabel weergegeven met de ADH voor mannen en vrouwen in de leeftijd tussen 19 en 50 jaar. Informatie over de dagelijkse hoeveelheden zijn gebaseerd op onderzoek van de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad is een onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan dat onderzoek doet naar volksgezondheid in Nederland en hier het parlement over informeert. Eens in de zoveel tijd worden door de Gezondheidsraad de Voedingsnormen geschreven om mensen te informeren over de dagelijkse behoefte van voedingsstoffen. Deze gegevens worden vertaald in de aanbeveling in hoeveelheden van bijvoorbeeld groente en fruit door het consumentenvoorlichtingsbureau over voeding Het Voedingscentrum. Voor actuele informatie over hoeveelheden vitaminen, mineralen en spoorelementen kunt u kijken op www.vitamine-info.nl.

Waarom worden E-nummers toegestaan in de biologische levensmiddelen?
Sommige additieven en hulpstoffen (E-nummers) beschouwt men in de EU als onmisbaar in verwerkte producten en mogen om die reden aan biologische levensmiddelen worden toegevoegd. Overigens betekent een E-nummer niet dat het ook een additief of hulpstof is wat in een laboratorium wordt ontwikkeld. Er zijn ook stoffen die in de natuur voorkomen en dus van natuurlijke oorsprong zijn. Denk bijvoorbeeld aan vitamine C, dit heeft ook een E-nummer. Namelijk E300.

Wat zijn de effecten van deze E-nummer op het product als deze worden toegevoegd?
E-nummers worden toegevoegd aan producten omdat deze onmisbaar zijn om het product te bewaren en om te zorgen dat er geen schadelijke stoffen ontstaan. Er zijn 29 verschillende categorieën E-nummers, bijvoorbeelden hiervan zijn conserveermiddelen, antioxidanten, emulgatoren of verdikkingsmiddelen. Na een reeks van onderzoeken wordt een nieuw additief toegestaan in de EU en krijgt deze een E-nummer. In de Warenwet staat omschreven in welke producten en in welke hoeveelheden een bepaald additief toegevoegd mag worden. Hierin staat ook dat: 1) er technische noodzaak moet zijn om een additief te gebruiken en het niet op een andere manier kan worden bereikt, 2) dat er bij de gebruikte hoeveelheden geen gevaar voor de gezondheid mag ontstaan en 3) dat het gebruik van het additief niet misleidend is voor de aard van het product. Als een additief wordt onderzocht en het een E-nummer krijgt, wordt er in veel gevallen een ADI (Aanvaardbare Dagelijkse Inname) bepaald in milligrammen per kilogram lichaamsgewicht. Deze ADI’s worden internationaal bepaald en zijn richtlijnen en dus geen wettelijke regels. De kans dat iemand boven deze dagelijkse inname uitkomt is erg klein, omdat er een ruime veiligheidsmarge wordt genomen. De ADI voor volwassen mensen wordt bepaald door de hoogst onschadelijk dosis van deze stof bij het meest gevoelige proefdier te delen door 100. Dit wordt de veiligheidsfactor genoemd.

Wanneer spreken we van een voedselallergie en wanneer van een voedselintolerantie?
Er wordt gesproken van een voedselallergie (of allergische voedselovergevoeligheid) wanneer iemand op een bepaalde voedingsstof reageert vanuit het immuunsysteem. Deze antistoffen zijn terug te vinden in het bloed (immunoglobuline E). In veel gevallen is deze reactie erfelijk. Stoffen die een allergische reactie veroorzaken worden allergenen genoemd. Voedselallergieën die veel voorkomen zijn:

  • Notenallergie
  • Pinda-allergie
  • Koemelkallergie

Bij een voedselintolerantie, ook wel niet-allergische voedselovergevoeligheid genoemd, is er sprake van een afwijkende reactie op voedingsmiddelen. Hierbij wordt het immunsysteem niet aangesproken. Het kan dus niet in het bloed aangetoond worden. Qua klachten lijken een voedselallergie en een intolerantie wel op elkaar. Voedselovergevoeligheid is niet erfelijk bepaald. Voorbeelden van een voedselintoleranties zijn:

  • Gluten-intolerantie (of coeliakie)
  • Lactose intolerantie
  • Fructose intolerantie
  • Overgevoeligheid voor histamine en tyramine
  • Additieven glutamaat en sulfiet.

Wat zijn allergenen?
Allergenen zijn de stoffen in voeding die een allergische reactie kunnen veroorzaken.De 14 meest voorkomende allergenen zijn:

  • Melk en producten op basis van melk, inclusief lactose
  • Kippenei
  • Vis, schaal- en schelpdieren en weekdieren zoals mosselen en oesters.
  • Noten: amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, pistachenoten, macadamianoten en producten op basis hiervan.
  • Pinda
  • Soja
  • Appel
  • Sesamzaad
  • Glutenbevattende granen: tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut)
  • Mosterd(zaad)
  • Selderij
  • Sulfiet en zwaveldioxide: concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l uitgedrukt als SO2
  • Lupine

Voedselovergevoeligheid komt ook voor bij de volgende voedingsmiddelen: Aardbei, kiwi, tomaat, citrusfruit, cacao, varkensvlees en specerijen.

Hoe ontstaat een voedselallergie?
Een voedselallergie is meestal erfelijk bepaald. Als beide ouders een allergische aandoening hebben is de kans op een allergie bij het kind 80%. Wanneer geen van beide ouders een allergie heeft is de kans op een allergie bij een kind 10%. De klachten ontstaan wanneer iemand in contact komt met dit allergeen en het lichaam antistoffen (immunoglobuline E) gaat aanmaken, zonder dat dit nodig is.Wat betekent het voor mij als ik een koemelkallergie heb?Wanneer je te horen krijgt dat je een koemelkallergie heeft dan betekent dit dat je dat uw lichaam tegen koemelk(eiwitten) antistoffen aanmaakt en je dit niet kunt verdragen. Koemelkallergie wordt vaak op jonge leeftijd al ontdekt wanneer een baby borst- of flesvoeding krijgt. Vermijd voedingsmiddelen waar koemelk in verwerkt zit en uiteraard koemelk en ga voor meer informatie of hulp bij voeding naar een diëtist. Klachten kunnen zijn: jeuk, uitslag, astma, braken, diarree, buikpijn, misselijkheid en bij baby’s extreem huilen.

Wat is een glutenintolerantie?
Bij een glutenintolerantie (of coeliakie) worden het darmslijmvlies beschadigd door het eiwit gluten. Dit eiwit zit in de voedingsmiddelen: tarwe, rogge, haver, spelt, kamut of triticale of producten waar dit in verwerkt zit. De ziekte kan beginnen in de kindertijd, maar ook op volwassen leeftijd. Een levenslang dieet zonder glutenbevattende producten zal moeten worden voorgeschreven. Met dit dieet zal het darmslijmvlies zich weer herstellen. Klachten bij kinderen zijn grote hoeveelheden stinkende en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten: diarree, verstopping en slijmvliesafwijkingen in de mond. Het bereiden van een dieet zonder gluten is heel lastig, ook omdat een kruisbesmetting of klein kruimeltje brood al voldoende is om de klachten weer te laten toenemen en het darmslijmvlies te beschadigen. Vaak hebben mensen die last hebben van een glutenintolerantie ook last van een lactose-intolerantie, omdat het enzym om dit te verteren zich in het darmslijmvlies bevindt.

Wat kan ik wel en niet eten bij een glutenintolerantie?
Als je een glutenintolerantie heeft kunt u geen tarwe, spelt, rogge, haver, kamut, gerst en triticale en producten die deze stoffen bevatten eten. Als vervanging voor deze producten kun je boekweit, maïs, rijst, cassave, sago, tapioca en johannesbroodpitmeel gebruiken. Het is wel verstandig altijd op de verpakking te kijken of dit product mogelijk met glutenbevattende producten in aanraking is geweest tijdens het productieproces. Ook heeft het Voedingscentrum een lijst met glutenvrije merkartikelen en deze is samengesteld door de Databank voor Allergenen. Bekijk hier alle biologische glutenvrije producten in de EKONOOM winkel.

Wat betekent het voor mij als ik een glutenintolerantie heb?
Als je een glutenintolerantie heeft, dan heb je vast van jouw arts te horen gekregen dat je een glutenvrij dieet moet volgen om de klachten te verminderen. Glutenvrij betekent dat je geen producten kunt eten waar tarwe, rogge, haver, triticale, gerst, spelt of kamut in verwerkt zijn en moet een kruisbesmetting worden voorkomen.

Wat betekent het voor mij als ik een lactose-intolerantie heb?
Een lactose-intolerantie betekent dat je lactose (melksuiker) niet kunt verteren, want de hoeveelheid lactase is niet voldoende. Voor de vertering van lactose is lactase nodig, wat door het darmslijmvlies aanmaakt wordt. Wanneer de darmen dit te weinig produceren kun iemand weinig of geen lactosehoudende producten verteren. Het is wel zo dat uitgezocht kan worden hoeveel lactose iemand kan verdagen. Het is niet zo dan iemand helemaal geen zuivelproducten meer kan eten. Sommige mensen kunnen kleine porties verdragen en andere mensen wat meer. Zo levert harde kaas over het algemeen geen klachten op, terwijl het wel van melk is gemaakt en worden zure melkproducten beter verdragen dan zoete. Wanneer iemand weinig tot geen melkproducten kan verdragen kan er een tekort aan Calcium of vitamine B2 ontstaan, daarom is het verstandig meer informatie over een lactosevrij dieet en vervanging voor deze producten te verkrijgen bij een diëtist of voedingskundige. Bekijk hier alle biologische lactosevrije producten in de EKONOOM winkel. Producten die veel lactose leveren zijn:

  • Volle, halfvolle en magere koemelk
  • Geiten-, schapen-, paarden en ezelinnenmelk
  • Zachte geiten- en schapenkaas, zoals feta
  • Karnemelk, yoghurt, kwark, kefir
  • Yoghurtdranken en fruitzuiveldranken
  • Roomkaas, smeltkaas, smeerkaas, buitenlandse kaas, verse kaas zoals hüttenkäse en cottage cheese
  • Vla, pap, pudding, mousse
  • Slagroom, zure room en crème fraîche, weidranken
  • Koffiemelk, koffieroom

Vis (ook schaal- en schelpdieren) samen met nitraatrijke groenten?
Sommige eiwitten die in vis voorkomen gaan een reactie aan met nitraat uit nitraatrijke groenten en daardoor kunnen nitrosamines gevormd worden. Nitrosamines zijn schadelijk voor het lichaam en kunnen mogelijk kankerverwekkend zijn. Nitraatrijke groenten zijn: Andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, snijbiet, alle soorten sla, paksoi, spinazie, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel. Het aan te raden om niet vaker dan twee keer in de week een nitraatrijke groente te eten en baby’s jonger dan 6 maanden helemaal geen nitraatrijke groente te geven. Nitraat of nitriet wordt ook wel toegevoegd aan producten als E- nummer. Het gaat dan om E250 (natriumnitriet) of E252 (kaliumnitraat). Ten opzichte van de hoeveelheden die in groente voorkomen is deze toegevoegde hoeveelheid erg klein.

Hoe lang kan ik bepaalde producten bewaren?
In de tabel hieronder ziet u hoe lang je producten kunt bewaren waar geen houdbaarheidsdatum op te vinden is. Belangrijk is dat uw koelkast niet warmer is dan 7ºC. De bewaartijden zijn richtlijnen. Let altijd op de kleur, geur en smaak van uw voedingsmiddelen. Voor meerinformatie over de houdbaarheid van producten per voedingsmiddel in koelkast of diepvries gebruik de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.Wat zijn tips met betrekking tot voedselveiligheid?Tips voor voedselveiligheid

  1. Vermijd contact tussen rauw en bereid eten.
  2. Zet de koelkast op maximaal 7 ºC.
  3. Was regelmatig je handen bij de bereiding van eten.
  4. Verhit kip, ei en varkensvlees door en door.
  5. Gebruik schone messen en snijplanken.
  6. Voorkom besmetting door bijvoorbeeld de groente te snijden op dezelfde snijplank als kip.
  7. Gebruik elke dag een schone vaatdoek.

Wat is het verschil tussen een voedselinfectie en voedselvergiftiging?
Het vaak onder één noemer wordt genoemd, wanneer het maag en darmstelsel reageert op een voedingsmiddel dat gegeten wordt. Toch is er wel degelijk verschil tussen een voedselinfectie of een voedselvergiftiging. Bij een voedselinfectie is de veroorzaker van de klachten een ziekteverwekkende micro-organisme. De klachten zoals koorts, buikkrampen en diarree, treden op na ongeveer 12 uur of langer na inname. Bij een voedselvergiftiging is de veroorzaker van de klachten een giftige stof die aangemaakt is door bacteriën die in het voedsel aanwezig waren. De klachten treden meestal binnen acht uur op. Klachten zijn braken en diarree.Wat zijn de meest voorkomende veroorzakers van een voedselinfectie?

  • Campylobacter
  • Salmonella
  • Shigella
  • Yersinia
  • Escherichia coli
  • Listeria monocytogenes

Wat zijn de meest voorkomende veroorzakers van een voedselvergiftiging?

  • Bacillus cereus
  • Clostridium botulinum
  • Clostridium perfigens
  • Staphylococcus aureus
  • Streptokokken

Tips om op jouw gezondheid en gewicht te letten
We weten allemaal dat het belangrijk is om een gezond gewicht te hebben, een gewicht waarbij je je lekker voelt. Mocht je moeite hebben met jouw gewicht of je wilt wat meer op je gewicht letten dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Deze tips staan in willekeurige volgorde van belangrijkheid en zijn gebaseerd op de Schijf van Vijf.

  1. Eet voedingsmiddelen met voldoende vezels, deze geven een vol gevoel. Volkorenproducten, peulvruchten, ruim fruit en groente.
  2. Het is goed voor de vertering om een lunchwandeling te maken of na het avondeten.
  3. Neem de tijd om te eten. U voelt pas na 20 minuten wanneer u verzadigd bent, door langzaam te eten krijgt u voor die tijd minder eten binnen.
  4. Eet drie volwaardige maaltijden per dag. Sla het ontbijt niet over, dit is juist goed om de vertering op gang te laten komen en geeft energie. U heeft minder snel de neiging om tussendoor te gaan eten.
  5. Eet gevarieerd en met veel kleur.
  6. Besmeer je brood dun en gebruik ook eens groente of fruit als beleg.
  7. Eet minder (verzadigd) vet. Vetten zijn wel belangrijk om te blijven eten in verband met vitamines A, D en E. Gebruik vloeibare bak- en braadvetten. En houd rekening met verborgen vet in onder andere koekjes, zoutjes, chips.
  8. Kies bij voorkeur voor 30+ kazen in plaats van gewone kaas en eet hiervan niet meer dan 1 ½ plak per dag.
  9. Kies bij voorkeur voor magere vleessoorten als filetlapjes, tartaartjes, kip en bieflapjes.
  10. Eet twee keer in de week vis waarvan tenminste één keer vette vis. Vette vis: haring, zalm, paling, makreel, sardines en forel.
  11. Je kunt je BMI meten door een BMI meten op internet bijvoorbeeld bij het Voedingscentrum in te vullen. Je kunt het ook zelf berekenen door jouw gewicht in kilo’s te delen door jouw lengte in meters in het kwadraat (lengte in meter x lengte in meter). Een gezond gewicht (BMI) is als het getal uitkomt tussen 18,5 tot en met 25.
  12. Je hebt vast wel eens gehoord dat een appelfiguur minder goed is dan een peerfiguur. Bij een appel zit het vet voornamelijk op de buik en bij een peerfiguur voornamelijk op de (boven)benen. Het is natuurlijk niet erg om wat vet rond je te hebben, maar teveel is ongezond. Voor een vrouw ligt de grens bij 88cm omtrek en bij de man 102 cm omtrek.
  13. Zorg voor dagelijkse beweging van minimaal 30 minuten. Onder beweging wordt verstaan: fietsen, lopen, stofzuigen, traplopen. Daarnaast is het aan te raden 2 keer er week aan jouw conditie te werken (en uw gewicht constant te houden) door minimaal 1 uur achter elkaar te sproten. Zoek eventueel een ‘beweegmaatje’.
  14. Vraag jezelf af of dit het juiste moment is om af te vallen.
  15. Mocht je willen afvallen, doe dit dan geleidelijk. Tussen de 0,5 en 1 kilogram per week.
  16. Zorg voor drie eetmomenten per dag en eet maximaal 4 keer iets tussendoor, zoals fruit of een handje studentenhaver.
  17. Wil je meer begeleiding of hulp bij het aanpassen van uw eetgewoonten? Dan kun je altijd terecht bij een diëtist of voedingskundige.
  18. Eet elke dag minimaal 200 gram groente en 2 stuks fruit.
  19. Vermijd energiedrankjes ook tijdens of na het sporten.

Tips voor tussendoor

  1. Een stuk fruit of een stukje komkommer/tomaat.
  2. Kies voor water, thee – en koffie zonder suiker.
  3. Plakje ontbijtkoek of kruidkoek.
  4. Kopje bouillon.
  5. Handje studentenhaver.
  6. Cracker met jam
  7. Yoghurt met fruit.
  8. Mueslireep, biscuitje, speculaasje, sultana.
  9. Rijstwafel met smeerkaas.
  10. Stukje pure chocolade >70%.
  Laden…