Wilde cranberries uit Texel en Vlieland


Cranberry's komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In Nederland groeien ze vooral op Terschelling, waar ze Veenbessen worden genoemd. Cranberry's zijn lichtrood tot donkerrood van kleur en hebben een ovale vorm. Ze worden meestal niet rauw gegeten. De smaak is friszuur, soms wat wrang. De naam cranberry komt van Craneberry ofwel kraanvogel. Dit omdat het gebogen steeltje van de bloem op de nek van een kraanvogel lijkt.

Wat kan ik met cranberry's?

  • maak er compote van als vulling van flensjes
  • maak er compote/suas van voor bij vlees- en wildgerechten
  • halve peren (uit blik of pot) vullen met cranberrycompote
  • als vulling in gebak
  • in gelei of pudding
  • gedroogde cranberry’s in gebak of salades

Was de bessen voor gebruik en kook ze vervolgens met iets water en suiker tot de bessen kapot springen (kook ze daarom met een deksel op). De kooktijd is ca. 10 minuten.