Zappho (ronde courgette) van onze teler Galema (Marknesse)


In de moestuin hebben we gewone courgettes, maar ook ronde en gele. De smaak van de laatste twee is iets minder lekker dan de echte groene. Maar het oog wil ook wat. Ronde courgettes zijn leuk om te vullen. Met een rijstvulling met bijvoorbeeld krenten, pijnboompitten en kruiden. Een gehaktvulling is ook erg lekker.
De courgette is van oorsprong afkomstig uit Mexico en het zuiden van Amerika, van waaruit hij verspreidde over de hele wereld. Aanvankelijk was de plant vooral in het zuiden van Europa populair, pas vrij recent worden courgettes ook in Noord-Europa meer en meer gebruikt.

De courgette behoort tot de familie van de Cucurbitacea en is nauw verwant aan diverse andere, veel geteelde, groenten zoals komkommer, pompoen, augurk, meloen.

De plant heeft grote, ruwe en diep ingesneden bladeren die stekelig behaard zijn. De bladeren groeien dicht bij elkaar op een korte hoofdstengel (in tegenstelling tot pompoenen die een kruipende groeiwijze hebben). Er bestaan zijn tegenwoordig verschillende soorten in allerlei groottes, vormen en kleuren.