Waspeen van onze teler Green Organics in Dronten

Waspeen is niets anders dan de bekende bospeen die is ontdaan van loof en gewassen. Lekker makkelijk, want even afspoelen en je kunt er zo mee aan de gang. Ook hier kun je weer heel veel combineren en experimenteren. Let op de kinderen – als die zien dat je bezig bent met waspeen, kunnen ze zich vaak niet bedwingen om er een paar te pikken. Geen wonder, want een peen-uit-het-vuistje is heerlijk en nog lekker gezond ook.

De waspeen wordt in de volksmond ook wel de ‘huis-tuin-en-keukenwortel’ genoemd. De waspeen is een kortere wortel die wij uiteraard voor u wassen en ontdoen van loof.

Van juni tot eind december komt de waspeen van het land. Van januari tot en met eind april wordt deze wortel onder het stro geteeld. In mei en juni komt de groente uit Frankrijk.

Een stukje Geschiedenis

De huidige oranje wortel is het resultaat van kruisingen. De eerste wortels kwamen uit Iran en werden door de V.O.C. in de 17e eeuw naar Nederland overgebracht. De wortel werd in Nederland gekruist totdat deze de oranjekleur van het Huis Oranje-Nassau had. De wortel dankt dus zijn huidige kleur aan de ‘Oranjes’ (Nederlanders). De oranje wortel werd pas in de 17e eeuw verspreid over de rest van Europa.
Hoe de Engelsen ooit op het idee gekomen zijn om worteltjes in gebak (Wortelcake)  te verwerken zal wel nooit helemaal duidelijk worden. Waarschijnlijk was de groente eerst bedoeld als een gezonde toevoeging aan brood, maar smaakte waarschijnlijk lekkerder in cake. De carrot cake won in de jaren ’60 van de vorige eeuw ineens enorm aan populariteit, omdat het veelvuldig geserveerd werd op de typische Engelse Country Fairs. De eerste cakes hadden een oranje topping, natuurlijk gekleurd met wortelsap. Later werd er meer room in de topping verwerkt. De smaak van de bij ons bekend staande ‘worteltjestaart’ wordt ook buiten de Britse grenzen steeds meer gewaardeerd. Maak en proef dit heerlijke recept van de authentieke Engels wortelcake!


Recept Carrotcake (Wortelcake)


Ingredienten

250 g bloem 250 g kristalsuiker 0,5-1 tl zout 1,5 tl natrium bicarbonaat (zuiveringszout) 2 tl gemalen kaneel 1-2 tl geraspte gemberwortel 2,25 dl zonnebloemolie 3 eieren 150 g walnoten, grof gehakt 350 g wortelen, geraspt 200 g verse roomkaas 4 el creme fraiche 2 el boter 225 g poedersuiker 1-2 el citroensap

Bereiding

Meng bloem, kristalsuiker, zout, natrium bicarbonaar, kaneel en gember. Roer de olie erdoor en klop het mengsel luchtig. Klop de eieren er een voor een door. Voeg dan de noten en wortelen toe en schep het beslag in een ingevette vorm van circa 26 cm doorsnede. Bak de cake 40-50 min. in het midden van een voorverwarmde oven op 175ºC. Laat de cake iets afkoelen, haal hem uit de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen. Roer voor het glazuur de roomkaas los en met creme creme fraiche en boter. Roer de poedersuiker er in gedeelten door tot een glad mengsel ontstaat. Breng het glazuur op smaak met citroensap en strijk het met een paletmes in een dikke laag over de cake. Laat het glazuur circa 1 uur drogen.

Bereidingstijd: circa 25 min. Oventijd: 40-50 min. Wachttijd: 1 uur Circa 495 kcal p.p.