Koolraap van onze teler Arenosa (Lelystad)

Koolraap behoort tot de familie van de kool. Deze dikbuikige knol groeit, in tegenstelling tot andere koolsoorten, onder de grond en doet het goed bij kaas en kaasgerechten, saucijzen, rookworst, ham en lamsvlees. Het is rijk aan vitamine, net zoals diverse andere koolsoorten.De koolraap is waarschijnlijk ontstaan uit een kruising tussen kool en knolraap. Koolraap wordt dan ook vaak verward met knolraap, maar het zijn twee verschillende plantenwortels. Koolraap heeft een ruwe groengele schil en wordt altijd gekookt of gestoofd gegeten. Het gele, geurige vlees heeft dan een zachte, zoetige en bijzonder aromatische smaak.

Wat kan ik met koolraap?

  • in blokjes koken met spekjes en ui
  • pureren met een klontje boter, room en/of geraspte kaas
  • in stamppot met rauwe andijvie
  • gekookt met mosterd-, kerrie- of kaassaus
  • gekookt met een beetje kaneel en suiker
  • stoven in room, citroensap en Italiaanse kruiden
  • in soepen

Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in blokjes. Verse koolraap kook je in weinig water in 20 minuten gaar. Giet de groente daarna af en breng haar op smaak met nootmuskaat of met een klein schepje suiker en een klontje boter.