Overheerlijke, sappige Burlat kersen van Lauwershof (Engwierum)Lauwershof is het noordelijkste kersenbedrijf in Nederland. Er staan hier zo'n 7 verschillende kersenrassen. De kersen staan op zwakke onderstammen (Gisela 5 en Gisela 3) en worden niet hoger dan een meter of drie/ vier. Omdat ze op zwakke onderstam zijn geënt dragen ze al heel snel vruchten: al in het tweede groeiseizoen zitten er kersen aan.

De Burlat is de allervroegste kers. Deze lekkere, dikke kersen zijn helaas wel wat gevoelig voor barsten na een regenbui.

Kersen telen is risicovol: er kan een heleboel misgaan, vooral als je biologisch teelt. Ze zijn gevoelig voor allerlei schimmels en plagen en de bloesem kan absoluut geen nachtvorst verdragen. Voor de bestuiving zijn veel bijen nodig en dan moet ook het weer een beetje meezitten: als het een koud en nat voorjaar is heeft dat meteen invloed. Dan heb je - tegen de tijd dat ze rijpen - nog de kans op barsten, want regen is funest. Daarom staan ze - vanaf de tijd dat het eerste soort gaat rijpen- onder folie, zodat ze droog blijven. Op die manier blijven de spreeuwen er ook uit de buurt, want het geheel is ook nog met netten afgeschermd. Maar twee spreeuwen kunnen al een slachting aanrichten: niet kers voor kers opeten, nee: overal een hapje uit.... Maar als er niet teveel tegenslag is geweest komen er genoeg heerlijke kersen uit Engwierum! Het kersenseizoen loopt ongeveer van eind juni tot half augustus.