Courgette van Jochum de Boer (Kimswerd)


De courgette is een langwerpige vruchtgroente met een lengte van tussen de 10 en 25 centimeter. De groente is familie van de komkommer en heeft een zachte, neutrale smaak. Lees meer....De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst. Een courgette heeft geen uitgesproken smaak van zichzelf, die moet vooral komen van de andere ingrediënten in een courgetterecept. Courgettes groeien in Nederlandse kassen en kunnen vanaf half juni ook in de volle grond worden uitgeplant.

Lekkere combinaties met courgette 

- plakjes op pizza - roerbakken met paprika, aubergine en knoflook - vullen met gehakt of rijst - ovenschotel van plakjes courgette en tomaat en eieren losgeklopt met geraspte kaas - (gepureerd) in soep - lange plakken bestrijken met olijfolie en grillen in de grillpan of op de barbecue - in lasagne - inleggen in azijn met kruiden

 

Lauwwarme salade met champignons en courgette

Maak en proef deze ietwat hartige en warmere salade. Heerlijk bijv. als maaltijdsalade op de warme zomeravond of als hartige lunchbreak.

 

Ingrediënten


Dressing

  • 2 eetlepels mayonaise.
  • 3 eetlepels olijfolie.
  • 1 1/2 theelepel mosterd.
  • 1 theelepel honing.
  • scheutje balsamico azijn.
  • zout en peper.

Salade

  • 9 champignons in plakjes.
  • 1/4 courgette in vieren gesneden en daarna in dunne plakjes.
  • 1/2 sjalot in plakjes.
  • spekjes naar smaak.
  • jonge bladsla melange.
  • 4 cherrytomaatjes in vieren gesneden.
  • parmezaanse kaas. 
  • olijfolie.
  • zout en peper.

Bereiding


Maak de dressing door alle ingredienten met elkaar te vermengen, breng zout en peper naar smaak toe. In een koekenpan verwarm je een scheutje olijfolie en bak je hierin de spekjes uit. Wanneer de spekjes uitgebakken zijn leg je ze op een bordje met wat keukenpapier. In het vet wat in de pan achterblijft bak je de courgette, champignons en sjalot totdat ze wat bruin gekleurd zijn, maak op smaak met zout en peper. 

In een aparte schaal meng je twee handen vol sla met wat dressing. Leg de sla op een bord en verwarm de spekjes nog even bij de courgette en champignons. Doe het vuur uit en doe het mengsel op de sla en voeg de tomaatjes toe. Maak de salade af met wat parmezaanse kaas en de salade is klaar om opgegeten te worden.

Eet smakelijk!