Afgelopen dinsdag stond er een ingezonden stuk in de Volkskrant. Jan Overesch ventileert hierin zijn mening over de Nederlandse landbouw. Jan is biologisch boer in Raalte. Wij verkopen zijn varkensvlees en regelmatig ook zijn aardappelen en pompoenen.

Heb je het artikel nog niet gelezen? Dat kan hier.

Regelmatig geef ik mijn mening over onze landbouw in mijn blog. Als je die stukjes wel eens leest weet je dat ik het in grote lijnen eens ben met Jan.

Ik ben een optimist. Ik zie meestal meer kansen dan bedreigingen.
Op het gebied van de toekomst van de mensheid ben ik toch wat pessimistisch, merk ik.

Zijn we elkaar niet ontzettend voor de gek aan het houden? In de economie draait het vooral om geld. En zolang geld verdienen de belangrijkste drijfveer blijft komt ons milieu aandacht tekort. En intussen warmt onze aarde verder op. Totdat er geen weg terug meer is?

Gisteren meldde het Journaal dat het buitenland helemaal niet zo afhankelijk is van ons Gronings gas als er steeds door Den Haag is gedacht. Ook op dit gebied hebben wij elkaar dus steeds voor de gek gehouden. Er is door Den Haag steeds volgens het aloude stramien van “we hebben het altijd zo gedaan” gewerkt. Nu er in januari weer een fikse aardbeving is geweest keert de wal het schip. En dan blijkt er ineens meer mogelijk dan eerder was verondersteld.

Ik hoop maar dat er in het wereldwijde milieudenken ook zoiets gebeurt. Toch een optimist ;-)
Blijft wel de vraag wat er moet gebeuren voordat de wal dit schip keert.

Ik ben benieuwd naar jouw mening. Stuur me een mailtje (peter@ekonoom.nl) of reageer op facebook.