Koningsdag op 27 april

Het is nog erg wennen voor me. Ik ben opgegroeid met Koninginnedag. Net als jij, natuurlijk.

Laat ik het daarom maar gewoon weer over onze koningin hebben. Die van de lente, de witte asperge. Voor een Brabander als ik zijn asperges altijd bijzonder. De dikke kiemen van deze plant kondigen het voorjaar aan, en hoe! Traditioneel met ei, ham en boter en smullen maar.

Vroeger in Uden haalden wij ze natuurlijk direct bij de tuinder. En dat doe ik nog steeds.

In de Noordoostpolder telen Simon en Titus Galema al vele jaren hun biologische asperges. 
Deze tijd van het jaar vind je ze bijna elke dag op hun perceel van 2 hectare (= 4 voetbalvelden) om zo’n 50 tot 200 kg te oogsten. Het is zaak om ze te steken voor ze boven de grond uit komen en paars-groen verkleuren. Zeker als het warm weer is barsten de kiemen de grond uit. Dan is het flink aanpoten om ze op tijd te oogsten.

Dat steken is trouwens een nauwkeurig klusje. Je steekt de asperge zo diep mogelijk, net boven de wortelstronk, door. Dan is de asperge lekker lang. Titus is er een ware meester in. Hij won enkele jaren geleden nog de 1ste prijs bij het landelijk kampioenschap aspergesteken. Dus…

Koninginnedag op 27 mei

Klopt dat wel? Jazeker! Dan is EKONOOM in de zevende hemel. Samen met Michael Roman van restaurant De Zevende Hemel in Groningen bieden we een feestelijk 3-gangendiner met de asperges van Galema in de hoofdrol. Voor een leuke prijs.

Wil je meer weten, klik dan hier. Dan ontvang je alle informatie én kan je alvast een tafel reserveren.

 

Nog even over de bereiding van asperges
Vooral omdat het zo zonde is als dat niet helemaal goed gaat.

Bij de bereiding van asperges is het van groot belang om ze voldoende te schillen. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een dunschiller voor groenten. Een onvoldoende geschilde asperge is draderig.

Ook is het belangrijk dat asperges niet uitdrogen. Thuis kan de asperge enkele dagen bewaard worden door ze in een afgesloten plastic zak en/of overdekt met een natte handdoek in de koelkast te leggen. Wil je asperges langer bewaren, dan kan je ze geschild en ongekookt invriezen. Als ze uit de vriezer worden gehaald dienen ze niet ontdooid te worden, maar ingevroren aan de kook te worden gebracht.

Asperges worden, afhankelijk van de dikte, in 8-10 minuten gaargekookt. Het beste gaat dit in een speciale aspergepan, waarin de asperges staande gekookt worden zodat de koppen niet onder water komen.  Een gewone kookpan (met voldoende water zodat de asperges net onder water liggen) werkt ook goed. Een traditionele wijze van serveren is met ham en een gekookt ei. Heerlijk in combinatie met een lekkere witte wijn, bijvoorbeeld Elzas (Pinot Gris).