Beau Bewust ontwikkelt voor EKONOOM elke week enkele lekkere recepten. Vorige week waren dat hamburgers van biet. Met kikkererwten, want peulvruchten zijn een prima vervanger voor vlees.

Afgelopen zondag ben ik met mijn vriendin Liesbeth als een echte vegetarische slager aan de slag gegaan. Met chioggia-bietjes, waardoor de kleur van de “hamburgers” mooi roze was. We maakten er een echte “big mac” van. Een supergezonde deze keer!

Onze vleesetende puberzoon heeft er van gesmuld (met veel curry ;-). Voor dochterlief, die al 6 jaar vegetarisch eet, was de handgemaakte burger een lekker alternatief voor kant en klare vleesvervangers.

 

Mooi dat het initiatief van 1 vegetariër leidt tot een Nationale Week Zonder Vlees. Isabel Boerdam eet al 18 jaar vegetarisch en zij deelt haar inspiratie op haar foodblog en in haar boek “De Hippe Vegetariër”.

Het is haar doel om een zogenaamd flexitarisch eetpatroon als nieuwe standaard in Nederland te introduceren. En eerlijk is eerlijk: daar staan wij bij EKONOOM helemaal achter. 

Wij steunen het initiatief o.a. door een deel van ons grote assortiment vleesvervangers met een fikse korting aan te bieden. En natuurlijk geen vlees en vis in de aanbieding.

 Het is goed om je te realiseren welke impact de consumptie van vlees heeft op ons milieu. Bedenk dat 1 dag zonder vlees net zoveel CO2 uitstoot bespaart als 114 kilometer autorijden. Ofwel net zoveel CO2 als een boom produceert in 7 maanden tijd! 

En hoe zit het met je gezondheid bij het eten van vlees? Inmiddels meldt ook het Voedingscentrum dat veel vlees niet goed voor je is! Met name rood vlees en bewerkte vleeswaren kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziekten, zoals kanker, diabetes en beroerte.

Vlees zit dan wel in de “Schijf van vijf”, maar er wordt een maximum van 500 gram (waarvan 300 gram rood vlees) aangeraden. Per week! Elke dag vlees is dus voor je gezondheid echt af te raden.

Het is dus prima om vlees een week te laten staan. Langer kan ook, maar dan kan je bepaalde voedingsstoffen tekort gaan komen. Het gaat dan met name om vitamine B12. Via eieren en zuivel krijg je deze ook binnen. Volg je echter een volledig veganistisch dieet dan is een vitamine B12-suplement aan te raden.