Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Afdelingen
Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

  • GRATIS BEZORGING
  • Uniek: EKOpunten
    2,5% korting (bij bestelling vanaf €60,-)
  • Klanten geven ons een 8,7
  • Geef een REVIEW van dit artikel en verdien 3 EKOpunten (€ 0,75)
    Na goedkeuring, minimaal 10 woorden gebruiken s.v.p.

Huidige afdeling:

Biologische zuivelproducten en eieren

Biologische zuivelproducten en eieren

Winkel hieronder je biologische zuivel en eieren van EKONOOM. Ben je op zoek naar een specifiek product? Bekijk de categorieën hierboven (of klik op "afdelingen").

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Waarom kiezen voor biologische zuivel en eieren?

Natuurlijk wordt er in de biologische landbouw niet gewerkt met chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Maar er is meer verschil met gangbaar. Zo wordt er in de biologische veehouderij niet met preventieve antibioticakuren gewerkt. En krijgen de dieren altijd biologisch voer en vaak een meer gevarieerd menu dan in de gangbare veehouderij. Graag zetten we de verschillen tussen gangbaar en biologisch hier op een rij.

Het aantal dieren is grondgebonden

In de biologische landbouw staat de grond centraal. Een vruchtbare bodem is namelijk de basis voor een duurzame voedselproductie. Dat is de reden dat er strenge eisen worden gesteld aan het aantal dieren per hectare. In de gangbare veehouderij zijn die regels veel ruimer.

Meer ruimte in de stal

Diervriendelijke productie staat voorop. Er worden bij biologisch daarom hoge eisen gesteld aan de ruimte per dier. Maar dat is niet alles. Ook het dag- en nachtritme is belangrijk, naast voldoende rust. Natuurlijk in een schone, droge ruimte, met een comfortabele vloer. Dus niet alleen roosters, zoals je in de gangbare sector veel tegenkomt.

Een dier leeft niet alleen maar binnen

Dat weet iedereen toch? Om economische redenen worden echter veel dieren (kippen, varkens én runderen) 100% van de tijd in de stal gehouden. Dat is bij biologische boeren uit den boze. Vrije uitloop naar buiten is streng geregeld. En dat is maar goed ook.

Biologisch eten voor de dieren

Dat is nogal logisch. Er worden ook eisen gesteld aan de herkomst van het voedsel. Die moet voor meer dan 60% lokaal (op het eigen bedrijf) worden geteeld. Meestal krijgen dieren in de biologische sector voer met een geheel andere samenstelling. Naast gras krijgen koeien ook klaver, peulvruchten  en granen voorgeschoteld. Biologische kippen eten granen, peulvruchten, mais, zonnepitten etc.

Geen antibiotica?

In principe niet, tenzij. Dat is de norm in biologisch. Onder strikte voorwaarden mag een biologische boer een ziek dier met antibiotica behandelen. Daarna moet er veel langer dan normaal gewacht worden met de verkoop van vlees/melk/eieren van behandelde dieren.

Minder ziekten

Duurzame productie van zuivel en eieren vraagt om gezonde, robuuste dieren. De biologische veehouder kiest met name voor rassen met een goede basisgezondheid. Dieren groeien trager en leven langer. Dit in schril contrast met gangbare veeteelt waar een lage kostprijs centraal staat.

Regels voor dierenwelzijn

Knippen van snavels (kippen) en couperen van staarten (varkens) is verboden. Alles in biologisch is erop gericht om verveling bij de dieren te voorkomen. Dat is namelijk de belangrijkste reden voor staartenbijten of elkaar pikken.

Hoe zit het met de productie van de biologische zuivel?

Het ligt voor de hand dat er alleen biomelk wordt gebruikt. Maar alle andere gebruikte ingrediënten moeten ook het biologisch keurmerk hebben. Bijvoorbeeld de toegevoegde vruchten, suiker, vanille, kruiden enz.

Overbodige toevoegingen zijn verboden

Dus geen smaak-, kleur-, conserverings- en verdikkingsmiddelen. Er is precies bepaald welke additieven er wel zijn toegelaten. Dat zijn soms natuurlijke zoet- en kleurstoffen.

Geen genetische manipulatie

Dat is niet natuurlijk, namelijk.

Smaakverschil

De seizoenen bepalen de smaak van zuivel. Het rantsoen van de koeien varieert met de seizoenen en daarmee kan ook de smaak van de zuivel soms iets afwijken. Voor een goed geoefende gebruiker is dit zeker bij kaas wel te proeven.

  Laden…