Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Persoonlijk en dichtbij in Groningen en Drenthe
Dagvers vaak direct van de boer
GRATIS gekoelde bezorging
Afdelingen
Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

Navigatie
Allergieinformatie
  1. geen kristalsuiker (2)
  2. geen tarwe (3)
  3. geen zout (3)
  4. glutenvrij (3)
  5. vegetarisch (3)
Herkomst
  1. Nederland (3)
  • GRATIS BEZORGING
  • Uniek: EKOpunten
    2,5% korting (bij bestelling vanaf €60,-)
  • Klanten geven ons een 8,7
  • Geef een REVIEW van dit artikel en verdien 3 EKOpunten (€ 0,75)
    Na goedkeuring, minimaal 10 woorden gebruiken s.v.p.

Vla

Je vindt hier onze verschillende soorten biologische vla. Je kan kiezen uit chocoladevla en vanillevla. De biologische vla van Weeribben Zuivel wordt gemaakt van melk van koeien die grazen Weerribben-Wieden National Park. Bestel hier dit typisch Nederlandse toetje.

Wat is vla?

Vla is een typisch Nederlands zuivelproduct die vaak als nagerecht wordt gegeten. Het lijkt op pudding maar is vloeibaarder. Volgens de Nederlandse Warenwet moet het zuivelproduct uit minstens de helft koemelk bestaan met een melkvetpercentage van 2,6%. Ook moet zetmeel een kenmerkend bestanddeel zijn. Het zuivelproduct wordt gemaakt van gekookte melk met custard of een mengsel van maïzena, eieren en vanille. Hieraan wordt suiker toegevoegd. 

Vla over de grens

Vlaproducten bestond eerst alleen in Nederland en Suriname. In 2006 is het Nederlandse zuivelproduct in Duitsland geïntroduceerd en in 2013 bij onze zuiderburen, België. Daar heet het zuivelproduct ook vla omdat er geen echte vertaling voor is.

Vlaflip

Een bekend oer-Hollands toetje met vla is de vlaflip. De vlaflip bestaat uit een laagje limonadesiroop, vanillevla en yoghurt. Het toetje is in 1963 bedacht door mevrouw Reuvers-Ulijn uit Oss. De vlaflip was bedacht door de “voorlichtingsraad melkvoorziening” om het oubollige imago van het zuivelproduct op te poetsen. Tegenwoordig is het nog steeds een typisch Nederlands toetje.

Vlade, vlae, vlaai en vla

De naam vla komt waarschijnlijk van het Limburgse woord vlaai. De vlaai, toen vlade genoemd, werd al in de 13e eeuw omschreven als een dunne brede koek. Na 3 eeuwen werd vlade in verschillende gebieden vervormd naar het woord vlade, vlae of vlaai, zoals we het gebak tegenwoordig noemen. In het westen van het Nederland is de zuivelvulling van de vlaai, die ook apart werd gegeten, op den duur vla genoemd. In het Limburgs wordt het woord vla nog steeds gebruikt om de Limburgse vlaai aan te de duiden.

Weeribben Zuivel

Onze vla komt van Weeribben Zuivel, het familiebedrijf van Klaas en Annie de Lange.  Klaas De Lange nam in de jaren tachtig de melkveehouderij over en besloot samen met zijn vader om te schakelen naar het biologisch houden van vee. Ook vond hij het jammer dat zijn melk verdween in melktanks van een coöperatie en besloot daarom een melkfabriek te beginnen met zelfgemaakte zuivelproducten. Tegenwoordig verkopen ze door heel Nederland biologische ambachtelijke zuivelproducten. Bekijk hierboven ons aanbod aan vla.

  Laden…