Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Persoonlijk en dichtbij in Groningen en Drenthe
Dagvers vaak direct van de boer
GRATIS gekoelde bezorging
Afdelingen
Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

  • GRATIS BEZORGING
  • Uniek: EKOpunten
    2,5% korting (bij bestelling vanaf €60,-)
  • Klanten geven ons een 8,7
  • Geef een REVIEW van dit artikel en verdien 3 EKOpunten (€ 0,75)
    Na goedkeuring, minimaal 10 woorden gebruiken s.v.p.

Huidige afdeling:

Gedroogde peulvruchten

Winkel hier je biologische gedroogde peulvruchten. We hebben onder andere gedroogde biologische adukibonen, linzen, kikkererwten, bruine en zwarte bonen. Deze peulvruchten zijn langer houdbaar en net zo gezond als peulvruchten uit pot of blik. Nog een voordeel van gedroogde peulvruchten is dat er in tegenstelling tot ingeblikte peulvruchten geen zout aan is toegevoegd. 100% puur en biologisch dus!

Zoek je een specifiek soort peulvruchten? Bijvoorbeeld biologische rode nierbonen (kidneybonen) of witte bonen? Gebruik dan de zoekfunctie.  

Wat zijn peulvruchten

Een peulvrucht is het eiwitrijke zaad uit peulen. Denk hierbij aan linzen, bonen en erwten. Vaak worden alleen de zaden gegeten maar soms ook de volledige peul, zoals bij peultjes en sperziebonen. De laatste twee worden geen peulvrucht genoemd omdat ze qua gezondheidseffecten meer lijken op groente. Bonen, linzen en erwten zijn gezond want ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten en mineralen, zoals magnesium, kalium en ijzer. 

Een jaar houdbaar

Peulvruchten zijn handig om als voorraad in huis te hebben want ze passen in allerlei gerechten en zijn erg voedzaam. Een groot voordeel van dat ze gedroogd zijn is dat ze lang houdbaar zijn en je zelf kan bepalen hoeveel je aan een gerecht toevoegt. Het is belangrijk dat je ze goed afgesloten bewaard op een koele, donkere en droge plek want anders gaan ze schimmelen of kiemen.

Bereiden

Gedroogde peulvruchten hebben langer de tijd nodig om te koken dan de ingeblikte voorgekookte variant. Door ze voor het koken te weken wordt de kooktijd 10 tot 20 minuten korter. Dit doe je door ze in driemaal het gewicht aan water te laten weken. Vervolgens kan je ze in het weekwater koken. Het verschilt vervolgens per peulvrucht hoe lang het gekookt moet worden. De juiste kooktijden staan op de verpakkingen. 

Giftige stoffen

Rauwe peulvruchten bevatten schadelijke stoffen zoals lectines. Lectines zijn schadelijk in bonen maar praktisch onschadelijk in linzen en erwten. Om deze lectines onschadelijk te maken is het belangrijk om bonen minimaal 10 minuten in vocht te koken. Wanneer bonen onvoldoende verhit zijn kunnen ze zorgen voor ernstige darmklachten en uiteindelijk je nieren beschadigen. Let hier dus goed op.

Peulvruchten zijn veelzijdig

Met peulvruchten kun je allerlei gerechten maken. Van kikkererwten kun je bijvoorbeeld heerlijke hummus, falafel of een geroosterde snack maken. Linzen zijn gekookt lekker in salades maar je kan er ook dahl of soep mee maken.

Wist je dat wij ook een heleboel recepten op onze website hebben staan? Ook met bonen en erwten! Maak bijvoorbeeld eens chili-sin-carne met rode nierbonen of dit gezonde gerecht met tofu en witte bonen. Bekijk hierboven ons aanbod aan gedroogde peulvruchten en varieer er in gerechten op los.

  Laden…