Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Persoonlijk en dichtbij in Groningen en Drenthe
Dagvers vaak direct van de boer
GRATIS gekoelde bezorging
Afdelingen
Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

Navigatie
Allergieinformatie
  1. geen koemelk (8)
  2. geen kristalsuiker (13)
  3. geen tarwe (13)
  4. geen zout (2)
  5. glutenvrij (13)
  6. lactosevrij (8)
  7. veganistisch (6)
  8. vegetarisch (13)
  • GRATIS BEZORGING
  • Uniek: EKOpunten
    2,5% korting (bij bestelling vanaf €60,-)
  • Klanten geven ons een 8,7
  • Geef een REVIEW van dit artikel en verdien 3 EKOpunten (€ 0,75)
    Na goedkeuring, minimaal 10 woorden gebruiken s.v.p.

Olijven

Winkel hier je biologische olijven. We hebben zwarte en groene olijven in ons assortiment. De olijven zijn lekker als voorgerecht of voor bij de borrel. Al onze olijven zijn van biologische afkomst en dus helemaal natuurlijk!

Olijventeelt

Olijvenbomen groeien het beste in een klimaat met droge zomers en milde winters. Ze groeien daarom in Europa voornamelijk in landen aan de Middellandse Zee. Daar is namelijk het ideale klimaat voor olijfbomen. 

De olijf groeit langzaam tot een boom van maximaal 10 meter hoog. Olijfbomen hebben bijzonder lange wortels en daarom moet er tussen de bomen een minimale afstand worden aangehouden. De bomen kunnen erg oud worden, zelfs wel honderden jaren oud!
Het duurt 5 jaar voordat een olijfboom vruchten gaat dragen. De vruchten worden in het late najaar geoogst. Oogsten kan op verschillende manieren. Ze kunnen geplukt worden met de hand of met een hark van de takken gehaald worden. Bij de laatste methode wordt er wel eerst een kleed onder de boom gelegd. Hierdoor vallen de vruchten op het kleed en worden ze van het kleed in een kist geschud.

Zoutwater-badje

Wist je dat een olijf niet direct van de boom gegeten kan worden? Ze zijn namelijk erg bitter! Daarom worden de vruchten eerst een aantal maanden in een zoutwater gelegd. Hierdoor neemt de bittere smaak af. Daarna worden ze pas verpakt en verkocht.

Het verschil tussen groene en zwarte olijven

Groene en zwarte olijven zijn dezelfde vrucht. Groene olijven zijn eigenlijk onrijpe vruchten. De vruchten worden donkerder naarmate ze langer aan de boom zitten. De zwarte olijf heeft vaak een vollere en zoetere smaak dan groene olijf omdat ze langer de tijd hebben gehad om te rijpen.

De kleur van de olijf ligt dus aan het moment van oogsten en niet aan de soort vrucht zoals veel mensen denken.

Recepten met olijven

Een olijf is heerlijk op zichzelf maar ook lekker in gerechten. Maak bijvoorbeeld een salade Nicoise met olijven. Je kan natuurlijk ook tapenade maken van olijven. Dit doe je door kappertjes, groene of zwarte olijven zonder pit, olijfolie, knoflook, wat peper, ansjovisfilets op olie en kruiden naar keuze tot een fijne structuur te blenden in een blender of keukenmachine. Met dit recept maak je heerlijke tapenade voor op bijvoorbeeld een stokbroodje. Bekijk hierboven ons aanbod aan olijven.

  Laden…