NL-BIO-01 Advies of hulp nodig? Bel 06 - 40946233 ma t/m vr van 08.00 tot 17.00
De samenstelling van geitenmelk is ongeveer gelijk aan van die van koemelk. Het heeft wel een hoger vitamine A gehalte.
De typische ‘geitensmaak’ wordt veroorzaakt door de aanwezige korte vetzuren: caprine-, capryl- en capronzuur.
Normaal gesproken, als geitenmelk goed en hygiënisch wordt behandeld, smaakt geitenmelk zeer neutraal.
Geitenmelk bevat minder vitamine B12 dan koemelk en geen foliumzuur, in tegenstelling tot koemelk. Indien u alleen gebruik maakt van geitenzuivel kan hier een tekort ontstaan. Dit kan aangevuld worden met andere bronnen zoals eieren en vlees. Ook is foliumzuur los verkrijgbaar om door de melk te mengen. Dit is aan te raden voor zuigelingen en veganisten.
Allergie
Vaak wordt geitenmelk als sluitend alternatief gezien wanneer er sprake is van een koemelkallergie. Let op: Dit is helaas lang niet altijd het geval.
De meeste mensen met een koemelkeiwitallergie zijn allergisch voor het eiwit b-lactoglobuline. Dit eiwit is ook aanwezig in geitenmelk, hetzij in mindere mate. Het gehalte van een ander eiwit, albumine, is zowel in koemelk als in geitenmelk gelijk. Voor deze mensen is geitenmelk dus geen alternatief. Wel kan in overleg met uw arts of diëtist worden gekeken naar de aard van de allergie. Er kan alsnog worden overwogen om geitenmelk als bron van eiwit en calcium aan uw dieet toe te voegen.
Herkomst | Nederland |
---|---|
Allergieinformatie | geen koemelk, geen kristalsuiker, geen tarwe, geen zout, glutenvrij, vegetarisch |