Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Persoonlijk en dichtbij in Groningen en Drenthe
Dagvers vaak direct van de boer
GRATIS gekoelde bezorging
Afdelingen
Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

Navigatie
Herkomst
  1. Nederland (9)
Allergieinformatie
  1. geen koemelk (27)
  2. geen kristalsuiker (26)
  3. geen tarwe (30)
  4. geen zout (12)
  5. glutenvrij (27)
  6. lactosevrij (27)
  7. veganistisch (10)
  8. vegetarisch (23)
  • GRATIS BEZORGING
  • Uniek: EKOpunten
    2,5% korting (bij bestelling vanaf €60,-)
  • Klanten geven ons een 8,7
  • Geef een REVIEW van dit artikel en verdien 3 EKOpunten (€ 0,75)
    Na goedkeuring, minimaal 10 woorden gebruiken s.v.p.

Huidige afdeling:

Bouillon, fond, aroma

Hier vind je al onze biologische bouillons, fonds en aroma’s. Je kan onderstaande bouillons en fonds gemakkelijk gebruiken als basis voor bijvoorbeeld biologische soepen, stoofpotjes, sauzen, jus en ragout. Daarnaast vind je hier sappen en extracten waarmee je gebak, dessert en drankjes kan aromatiseren. Bekijk hieronder ons assortiment. 

  1. 1
  2. 2
  1. 1
  2. 2

Wat is het verschil tussen bouillon en fond?

Fond is ingedikt bouillon en heeft een dikkere (gelatinerijke) consistentie en een sterkere smaak. Om een fond te maken moet er dus eerste bouillon gemaakt worden. Bouillon kan gemaakt worden van vis, (wild)vlees, gevogelte of groente. 

Hoe wordt bouillon en fond gemaakt?

Voor een krachtige vlees- of gevogeltebouillon worden eerst de botten en het vlees aangebraden. Hierdoor krijgt het bouillon een diepere kleur en smaak. Voor visbouillon kunnen de visgraten en koppen eerst aangebakken worden. Vervolgens wordt er koud water toegevoegd. Na 5 tot 10 minuten koken (rustig of net aan de kook) worden de bittere eiwitten afgeschuimd en groenten en kruiden aan de pan toegevoegd. Als laatste stap worden de groenten, kruiden en vlees of vis gezeefd en ontvet. Uiteindelijk blijft er een vlees- vis- of gevogeltebouillon over.

Voor een groentebouillon worden groenten eerst aangebakken. Vervolgens worden de groenten met kruiden in koud water rustig tot net aan de kook gebracht. Nadat de groenten rustig gesudderd hebben worden de groenten en kruiden uit de bouillon gezeefd.

In totaal duurt het maken van een groente of visbouillon gemiddeld een half uur tot driekwartier. Het maken van wild-, vlees- of gevogeltebouillon kan uren duren. Een nacht trekken brengt een nog diepere smaak. Wanneer je van de bouillon een fond wil maken dan moet de bouillon ingekookt worden tot dat er ongeveer 2/3 van de uitgetrokken bouillon overblijft. Dit wordt ook wel reduceren genoemd.

Ons assortiment

Het maken van bouillon en fond heeft tijd en geduld nodig. Bouillonblokjes en fond zijn dus super handig om in huis te hebben wanneer je snel soep of saus wil maken. Of om bijvoorbeeld kookwater van pasta of groenten smaak te geven. We hebben biologische bouillonblokjes, bouillonpoeder en vloeibare bouillon. Ook hebben we fond in glas in ons assortiment.

Bouillon zonder kristalsuiker, zout of gist

Aan de linkerzijde vindt je een balk met daarin het kopje allergie-informatie. Wanneer je daar op klikt krijg je een lijst met keuzes. Hierdoor kan je gemakkelijk bouillon, fonds en aroma’s selecteren zonder bijvoorbeeld kristalsuiker of zout.

Ook verkopen we bouillon zonder gistextract. Gistextract is vergelijkbaar met E621 en MSG en wordt ook wel monosodiumglutamaat of mononatriumglutamaat genoemd. Het geeft een sterke smaakbeleving van andere smaken in voedsel en geeft een zoutachtige vleessmaak. Gistextract werkt daarnaast in op je hormoonstelsel en verstoort je verzadigingsgevoel. Wanneer je dit liever vermijd, dan kan je gistvrije bouillonpoeder en bouillonblokjes van onder andere Rapunzel en Het Blauwe Huis bij ons bestellen.

Extracten

We hebben ook biologische extracten van de lijn Cook van het Franse bedrijf Arcadie in ons assortiment. Zij onttrekken met behulp van ethanol werk- en smaakstoffen uit onder andere biologische sinaasappels, koffie en frambozen. Hierdoor blijft er een zeer krachtige extract over die verwerkt kan worden in gebak en drankjes. In supermarkten vind je vaak essences. Dit zijn chemische smaakmakers. Extracten zijn daarom veel lekkerder en gezonder. Ontdek hierboven al onze aroma’s, fonds en bouillons.     

  Laden…