Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Huidige afdeling:

Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

Zelf gebakken brood - basisrecept

Zelf gebakken brood - basisrecept
Ontbijt, Lunch, Vegetarisch, Lactosevrij 160 minuten voorbereiden 40 minuten bereiden
Voorbereidingstijd:
160 minuten
Kooktijd:
40 minuten
Totale tijd:
200 minuten
  • Als je met dit basisrecept een mooi brood kan bakken, dan wordt het bakken van andere broden een stuk makkelijker.

    • 500 gram bloem
    • 5 gram droge gist
    • 10 gram zout
    • 300 ml (lauw)warm water

    Kneden van het deeg

    Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg. Mocht je het met de hand kneden te veel werk vinden, dan kun je de broodmix natuurlijk ook in een keukenmachine met deeghaak doen (bijvoorbeeld in een KitchenAid).

    1e rijs

    Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

    Vormen van het basis brood

    Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 liggen. Leg het gevormde deeg in een bebloemd rijsmandje met de ‘goede’ kant naar beneden. Heb je geen rijsmandje, dan kun je ook een kom gebruiken en deze bekleden met een goed bebloemde theedoek.

    Oven voorverwarmen

    Verwarm de oven, met daarin een broodbaksteen, een uur voordat het brood erin gaat op 230 graden Celsius. Zet de laatste tien minuten een lege ovenschaal op de bodem van de oven en verwarm mee. Heb je geen broodbaksteen, dan kun je ook een graniettegel gebruiken.

    2e rijs

    Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.

    Het brood bakken

    Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het op de hete steen. Doe in de meeverwarmde schaal wat ijsblokje en sluit direct de ovendeur. Besproei na twee minuten het brood en de zijwanden van de oven met wat water.

    Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur tot 200 graden Celsius, haal de schaal uit de oven en bak het basis brood nog 20 minuten gaar en goudbruin.

    Laat het brood afkoelen op een rooster.

Ingredienten

  Laden…