Hulp nodig? Bel Ekonoom via 050 - 3017166.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Huidige afdeling:

Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

Lokaal Kerstrecept: Stoofpeer-crumble met een parfait van Griekse yoghurt

Lokaal Kerstrecept: Stoofpeer-crumble met een parfait van Griekse yoghurt
Nagerecht 4 porties 45 minuten voorbereiden 15 minuten bereiden
Voorbereidingstijd:
45 minuten
Kooktijd:
15 minuten
Totale tijd:
60 minuten
Aantal porties:
4

Stoofpeertjes is een typisch Oudhollands gerecht. Vooral in een dessert zijn ze heerlijk. De stoofpeertjes worden geteeld op het biologisch fruitteeltbedrijf van Wim Stoker in Dronten.
De Griekse yoghurt van de Weerribben is een heerlijk lokaal product.
Harro Coster van Cuisinerie Mensinge in Roden heeft voor dit kerstmenu een lekker dessert gemaakt waarin beide producten verwerkt zijn. Deze combinatie zorgt voor een tongstrelend gerecht! 

De stoofperen: • 1 kg stoofperen Gieser Wildeman • 1 fles rode wijn • ½ liter water • 300 g suiker • 3 stuks steranijs • 1 kaneelstokje • 2 kruidnagels • 1 laurierblaadje • ½sinaasappel • een reep chocolade

Crumble deeg: • 100 g boter(en een beetje voor het invetten) • 250 g bloem • 125 g poedersuiker • 1 theelepel kaneelpoeder • 1 ei

Parfait van griekse yoghurt: • 3 eieren • 85 g suiker • 1½ dl slagroom • 200 g Griekse yoghurt 

Stoofperen

Bereid de stoofperen door ze te schillen, alle ingrediënten in de pan te doen en het ongeveer drie uur te verwarmen (tegen het kookpunt aan) totdat ze gaar zijn. Laat ze hierna afkoelen. Zeef voor de siroop 3 dl van het stoofperen vocht. Doe dit in een pan met beetje suiker. Laat het inkoken tot een mooie, dikke stroop. Smelt de reep chocolade au bainmarie, giet het in mooie vormpjes en laat het afkoelen. 

Crumble deeg

Doe alle ingrediënten in een kom en kneed het tot deeg en laat dit even rusten. Vet 4 ovenbestendige schaaltjes in met boter. Snijd de stoofpeer in kleine blokjes en verdeel dit over de schaaltjes. Kruimel het deeg over de schaaltjes met stoofpeer. Bak ze in ongeveer 15 minuten af totdat ze mooi bruin zijn en het deeg gaar is. 

Parfait van Griekse yoghurt

Klop de eieren en de suiker au bainmarie tot een lobbige massa. Haal het van het vuur en klop de massa koud. Klop de slagroom en meng dit met de Griekse yoghurt. Voeg ook het eimengsel toe. Giet het in een klein schaaltje en laat het minimaal 3 uur opstijven in de vriezer. 

Finishing touch

Schenk dunne lijntjes siroop op het bord. Houd het schaaltje parfait in warm water (niet onderdompelen) en stort het bolletje parfait op de siroop. Zet het schaaltje met stoofpeercrumble aan de zijkant van het bord en leg er de overige blokjes stoofpeer naast. Maak het bord af met het chocolade vormpje. 

Ingredienten

  Laden…