Hulp nodig? Mailtje naar Peter.
 

Je hebt niets in je winkelwagen.

Skip to Main Content »

Huidige afdeling:

Mijn Winkelmandje
Uitleg

Je hebt niets in je winkelwagen.

Irish stew met Guinness

Irish stew met Guinness
Hoofdgerecht 4 porties 30 minuten voorbereiden 200 minuten bereiden
Voorbereidingstijd:
30 minuten
Kooktijd:
200 minuten
Totale tijd:
230 minuten
Aantal porties:
4

Ingrediënten

  • 500 gram rundvlees
  • 2 middelgrote uien
  • 5 vastkokende aardappelen
  • boter/olie
  • 3 eetlepels bloem
  • 1 koffielepel paprikapoeder (zoet)
  • zout en versgemalen peper
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 tijm
  • 300 ml Guinness stout
  • 250 ml runderbouillon
  • ½ kleine selderijknol
  • 2 kleine pastinaken
  • 1 winterwortel
  • 1 prei
  • fijngehakte peterselie

 

Bereidingswijze

1. Snijd het vlees in stukken van ongeveer vijf bij vijf centimeter. Doe de bloem, het paprikapoeder en zout en peper in een ruime kom: meng de ingrediënten. Wentel de stukken vlees door het bloemmengsel zodat het vlees met een egaal laagje bloem is bedekt.

2. Snipper de uien, schil en snijd de aardappels in stukken. Zet een braadpan met een dikke bodem op een middelhoog vuur, verhit de boter en/of de olie erin. Fruit de ui tot die glazig is, doe dan de aardappel erbij om die een beetje te laten bruinen. Zet dan de pit laag.

3. Zet een koekenpan op het vuur, bruin hierin de stukken rundvlees. Als ze aan alle kanten een mooi kleurtje hebben, schep je ze bij de zachtjes fruitende ui met aardappel. Roer de overgebleven bloem uit de kom waarin je het vlees in bloem hebt gewenteld, door het bakvet in de koekenpan zodat een egale massa ontstaat. Laat die even een poosje garen. Doe dan de Guinness erbij en roer met de garde zodat het meelmengsel in zijn geheel door het bier wordt opgenomen. Giet het dan in de pan met het vlees.

4. Doe de bouillon bij het vlees en roer goed door. Het vlees/ui/aardappelmengsel moet onderstaan. Schenk als dat nodig is, nog wat Guinness in de pan (als je hebt, neem anders nog wat bouillon). Voeg de in blokjes gesneden selderijknol erbij, de laurierblaadjes en een flinke snuf tijm. Deksel op de pan en stoven maar, op een heel laag pitje. Je kunt de stoofpot rustig een paar uur zo laten staan, zodat alle smaken zich goed ontwikkelen en vermengen. Vergeet niet af en toe te roeren.

5. Schil de winterwortel en de pastinaken. Snijd ze in blokjes van ongeveer gelijke grootte. Snijd de prei in ringetjes en spoel af onder de kraan. Doe de wortel en de pastinaak anderhalf tot twee uur voordat je wilt dat de stew klaar is, in de pan bij het vlees. De prei volgt drie kwartier tot een uur van tevoren.

6. Als het vlees lekker mals is en de groenten mooi zacht zijn, breng je de stoofpot op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Garneer de borden die je vervolgens opschept door over elke dampende dis fijngehakte peterselie te strooien.

7. Eet Irish stew met brood of heel Iers met colcannon (gestampte aardappelen met groene kool), of gewoon met aardappelen erbij. En wat drinken we erbij? Houd het bij stout, of een ander traditioneel Iers bier zoals Irish red.

Ingredienten

  Laden…