Bloemkool uit Pietersbierum in begin april? Weeuwenteelt! 

Vanaf deze week leveren we je weer echte Hollandse bloemkool. Geteeld door Kees Nieuweboer in Pietersbierum (Friesland).

Weeuwenteelt is een oude term voor een manier om in de lente primeurgroenten te kunnen oogsten. Vroeger was er geen gelegenheid om ‘s winters in een verwarmde ruimte te zaaien. Er werd voor de winter gezaaid, om nog voor het koude winterweer bijna uitgegroeid plantmateriaal te hebben. Zo werd er kropsla, selder en bloemkool en soms ook sluitkool als weeuwenteelt uitgevoerd.

Doorgaans wordt er in oktober bloemkool gezaaid voor de weeuwenteelt. Er wordt ruim gezaaid in de vollegrond van de koude kas zodat de plantjes voldoende ruimte hebben. In november worden ze verspeend.

Goed overwinteren is top prioriteit bij de weeuwenteelt. Vooral zachte en donkere winters zijn voor de overwintering niet ideaal. Dan dreigt het gevaar van te grote en zwakke planten.

De plantjes krijgen weinig water om te vlotte groei te vermijden. Het is de bedoeling, door koel en niet te nat te telen, een stevige plant te krijgen. Deze verdraagt een vorstperiode beter.

In sommige strenge winters mislukt de weeuwenteelt. Dit jaar is het, gelukkig voor Kees, goed gelukt!

Deel je mening op onze Facebookpagina!

Peter