Simon en Titus en het witte goud

In mijn geboortestreek is het momenteel volop aspergetijd. Waar in het zuiden de asperge een populaire delicatesse in het voorjaar is, daar zijn dezelfde witte “kiem-stengels” in de Noordoostpolder nog een bezienswaardigheid.

Simon Galema en zijn zoon Titus telen samen in Marknesse, op zandgrond aan de rand van de polder, 2 hectare asperges. Enkele weken geleden hadden we hun oogst in onze pakketten én in de aanbieding.
Samen met mijn vrouw Liesbeth en mijn zoon Thijs heb ik de asperges bij Titus opgehaald. Een leuk uitje. Titus liet ons graag zien hoe zij het aanpakten. Elke dag met z’n tweeën door de 2 hectare om zo’n 50 tot 200 kg product te oogsten. Een enorme klus. Zeker met dit warme weer, want nu barsten de kiemen met geweld de grond uit. Het is zaak om ze te steken voor ze boven de grond uit komen en paars-groen verkleuren.

Dat steken is een nauwkeurig klusje. Je steekt de asperge zo diep mogelijk, net boven de wortelstronk, door. Dan is de asperge lekker lang.

Over een paar weken is het St. Jan. Op 24 juni stopt de oogst van asperges. De planten kunnen dan (eindelijk) doorgroeien. Regelmatig krijgt Titus dan ook de vraag of er weer een nieuw gewas op zijn akker groeit. Want eenmaal boven de grond blijken aspergeplanten voor velen een vreemd gezicht.

Volgende week hebben we ze weer volop. Heerlijke biologische asperges in de pakketten én in de aanbieding. Houd onze nieuwsbrief van vrijdag in de gaten!

Hoe eet jij asperges het liefst?