Natuurcosmetica. Waarom?
De huid is ons grootste orgaan. Door de poriën, haarfollikels en klieren worden niet alleen stoffen afgevoerd maar er kunnen ook heel wat stoffen naar binnen.

Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te begrijpen dat niemand gelukkig wordt van chemische ingrediënten die de huid afsluiten of haar natuurlijke functies belemmeren. Toch is dat precies wat heel wat conventionele cosmeticaproducten doen. Deze bestaan niet zelden voor het grootste deel uit water, aangelengd met een chemische cocktail en een verrassend laag percentage actieve stoffen. Vaak bevatten deze producten bovendien stoffen waarvan vermoed wordt dat ze helemaal niet zo onschuldig zijn, maar waarvan de langetermijneffecten op de gezondheid nog niet of onvoldoende gekend of erkend zijn.
Maar ach. Zolang niet is aangetoond wat de schade op lange termijn is smeren we er lustig op los…  
Of toch liever niet?

Welke schadelijke ingrediënten?
Daar gaan we: Derivaten van minerale oliën, parabenen, broomverbindingen, triclosan, phenoxyethanol, (disodium) EDTA, methyl(chloro)isothiazolinone, chlorine, siliconen, propylene glycol, PEG, sodium lauryl sulfate (SLS) en synthetisch parfum.

Deze ingrediënten irriteren en verstikken(!) de huid. Ze verzwakken het immuunsysteem, veroorzaken allergische reacties, zijn schadelijk voor het zenuwstelsel, verstoren de hormoonhuishouding, zijn kankerverwekkend of ze zijn ronduit giftig. En dan hebben we ook nog de ontelbare hoeveelheid plasticbolletjes die gebruikt worden in tandpasta en scrub die het oppervlaktewater en de oceanen vervuilen en het zeeleven vergiftigen.

Waarom worden deze ingrediënten gebruikt?
Als je yoghurt buiten de koelkast bewaart, er af en toe met je vingers in dipt en de verpakking niet goed sluit, dan verwachten we niet dat deze yoghurt het lang uithoudt.
Maar dat is nou exact hetgeen we doen met cosmetica en verzorgingsproducten! En die moeten zelfs maanden, zo niet jaren houdbaar zijn!

In conventionele cosmetica wordt dit probleem opgelost door aan de producten bewaarmiddelen zoals parabenen, phenoxyethanol, methylisothiazolinone of een combinatie hiervan toe te voegen.
Uiteraard zijn deze ingrediënten niet toegelaten in gecertificeerde natuurcosmetica. Gelukkig zijn er wel natuurlijke bewaarmiddelen toegelaten zoals vitamines, etherische oliën, pompelmoespit- en radijzenextract.
Waarom worden dan toch op zo’n grote schaal de schadelijke producten gebruikt? Het is niet alleen veel makkelijker om een product te (her)formuleren met synthetische ingrediënten, ze zijn ruim beschikbaar en ook stukken goedkoper.

Even wennen
Wie overstapt van conventionele op natuurlijke cosmetica, merkt dat niet alleen de ingrediëntenlijst er anders uitziet, maar ook geur en textuur vaak verschillen. Natuurlijke tandpasta’s met klei of shampoos met een wasactieve stof uit kokosnoot schuimen nauwelijks of niet. Ze ruiken ook meestal minder sterk dan hun conventionele tegenhangers. Zijn de producten per definitie minder goed? Gelukkig niet, integendeel zelfs.
Je huid zal even moeten ontwennen van de chemie-cocktail, maar zal je daarna eens zo dankbaar zijn! Goed voor jou en goed voor het milieu.

Deel je mening op onze Facebookpagina!

Peter