De dagen zijn de laatste tijd al flink herfstig. Aandacht dus voor wat heerlijke herfstkost. Onze teler Simon Galema (Marknesse) levert ons deze week knolselderij.

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. Vrij groot en bleekbruin met een doorsnede van ongeveer 15 cm. De knol heeft veel knoesten en wortels. Het is een authentieke groente die bekend is van erwtensoep en selderiesalade.

De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep. Knolselderij wordt daarom ook wel met een toefje loof aangeboden. Deze groente is aromatisch en smaakt iets zoet. De knol wordt voornamelijk gekookt gegeten en smaakt erg goed in erwtensoep. Maar je kunt knolselderij ook stoven met bijvoorbeeld blokjes winterwortel.

Knolselderij is lekkere stevige herfstkost. Zo’n grote knol telt flink mee aan je portie groenten, zeker als je het ook nog combineert met andere groenten als wortel of ui. Reken 300 g knolselderij per persoon voor 200 g op je bord.

 

Knolselderijtips

-          Bewaren op een koele, droge plaats (12-15 C). Knolselderij zonder loof is ongeveer 3 weken houdbaar. Een aangesneden knol bewaar je tot maximaal 1 week in vershoudfolie in de koelkast. Wil je rauwe knolselderij invriezen, blancheer hem dan eerst ca. 2-4 minuten. Hij is daarna, net als gare knolselderij, tot 12 maanden in de diepvries (bij minimaal -18 C) houdbaar.

-          Was de knolselderij grondig onder stromend water en borstel de grond zo nodig weg. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in reepjes of blokjes. Om de verkleuring bij het koken tegen te gaan kun je hem direct na het snijden besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is echter niet strikt noodzakelijk, tegenwoordig verkleurt de knolselderij bij het koken minder dan vroeger.

Wat kan ik zoal met knolselderij?

  • stoven met blokjes winterwortel
  • gekookt serveren met kerrie-, mosterd- of tomatensaus
  • dunne reepjes in salade met walnoten, appel en een dressing van yoghurtmayonaise
  • gekookt bestrooien met kaas en gratineren in de oven
  • blokjes in groente-, tomaten- of erwtensoep
  • gepureerd met aardappels, lekker bij wild

Was de knolselderij grondig onder stromend water en borstel de grond zo nodig weg. Snij voor gebruik de knollen in plakken. Schil de plakken en snij ze in reepjes of blokjes. Om de verkleuring bij het koken tegen te gaan kun je hem direct na het snijden besprenkelen met wat citroen of azijn. Dit is echter niet strikt noodzakelijk, tegenwoordig verkleurt de knolselderij bij het koken minder dan vroeger.