Snijbiet van Harry Venhuis (Aurora, Uithuizemeeden)

Een frisse Lente groente voor de fijnproever!

Snijbiet is onmiskenbaar bezig met z’n comeback.  De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Maar snijbiet is er in veel meer varianten, van witte en gele tot groene en rode stengels. Lees meer

Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is.
Er doen wel eens klachten de ronde over de gronderige smaak; misschien een kwestie van smaak. Persoonlijk heb ik er geen last van, ik vind snijbiet juist heerlijk. Je kunt snijbiet prima gebruiken als vervanging van spinazie; bijvoorbeeld voor de vulling van een groentetaart.

Vooral de decoratieve regenboogsnijbiet met rode en gele bladeren is een aanwinst. En niet alleen qua esthetiek. Snijbiet is ook nog eens een ‘powerhouse’ wat betreft nutriënten. En met twee plantjes snij je al bijna het hele groeiseizoen bladeren voor in de keuken.

Wat kan ik met snijbiet?
Smoren in olijfolie in de oven, met een korstje van broodkruim en Parmezaanse kaas.
Stoven in olie met aanhangend water. Mengen met kruidenkaas, pijnboompitten en gewokte kipreepjes en serveren over pasta.
In een salade met bijvoorbeeld appel, olijven en paprika’s.
In een lasagne.
Wokken met knoflook en gember.
In veel Italiaanse recepten kun je spinazie vervangen door snijbiet

Frisse Lente salade met snijbiet

Ingrediënten voor 4 personen

 75 gr spinazie

 75 gr snijbiet

 2 avocado’s

 2 appels

 80 gr bacon

 70 gr zachte geitenkaas

 Handje rozijnen

 Handje pecannoten

 

Dressing

 1 el azijn

 3 el olijfolie

 1 tl mosterd

 2 tl honing

 Peper en zout

 

Bereiding

Verdeel de spinazie en de snijbiet over een schaal of vier borden.

Snij de avocado en de appels in plakjes en verdeel dit over de salade.

Bak de bacon goudbruin in een droge koekenpan. Voeg bij de salade.

Voeg de rozijnen en de pecannoten toe en verkruimel de geitenkaas over de snijbiet.

Maak een dressing van de azijn, de olijfolie, de mosterd en de honing. Breng de honing-mosterddressing op smaak met peper en zout en drizzle dit over de spinaziesalade.