Snijbiet van Harry Venhuis (Aurora, Uithuizemeeden)
Een frisse Lente groente voor de fijnproever!
Snijbiet is onmiskenbaar bezig met z’n comeback. De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Maar snijbiet is er in veel meer varianten, van witte en gele tot groene en rode stengels. Lees meer
Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is.
Er doen wel eens klachten de ronde over de gronderige smaak; misschien een kwestie van smaak. Persoonlijk heb ik er geen last van, ik vind snijbiet juist heerlijk. Je kunt snijbiet prima gebruiken als vervanging van spinazie; bijvoorbeeld voor de vulling van een groentetaart.
Vooral de decoratieve regenboogsnijbiet met rode en gele bladeren is een aanwinst. En niet alleen qua esthetiek. Snijbiet is ook nog eens een ‘powerhouse’ wat betreft nutriënten. En met twee plantjes snij je al bijna het hele groeiseizoen bladeren voor in de keuken.
Wat kan ik met snijbiet?
Smoren in olijfolie in de oven, met een korstje van broodkruim en Parmezaanse kaas.
Stoven in olie met aanhangend water. Mengen met kruidenkaas, pijnboompitten en gewokte kipreepjes en serveren over pasta.
In een salade met bijvoorbeeld appel, olijven en paprika’s.
In een lasagne.
Wokken met knoflook en gember.
In veel Italiaanse recepten kun je spinazie vervangen door snijbiet
Frisse Lente salade met snijbiet
Ingrediënten voor 4 personen
75 gr spinazie
75 gr snijbiet
2 avocado’s
2 appels
80 gr bacon
70 gr zachte geitenkaas
Handje rozijnen
Handje pecannoten
Dressing
1 el azijn
3 el olijfolie
1 tl mosterd
2 tl honing
Peper en zout
Bereiding
Verdeel de spinazie en de snijbiet over een schaal of vier borden.
Snij de avocado en de appels in plakjes en verdeel dit over de salade.
Bak de bacon goudbruin in een droge koekenpan. Voeg bij de salade.
Voeg de rozijnen en de pecannoten toe en verkruimel de geitenkaas over de snijbiet.
Maak een dressing van de azijn, de olijfolie, de mosterd en de honing. Breng de honing-mosterddressing op smaak met peper en zout en drizzle dit over de spinaziesalade.