Ha lekker. Slazaad van Jochum!

Sla is lekker. Tegenwoordig zijn er heel veel soorten. Jochum de Boer heeft maar liefst 31 soorten sla in zijn kas! Je kent hem vast wel, onze tuinder in Kimswerd. Hij levert ons al vele jaren de lekkerste groenten. Maar geen sla. Hoe kan dat nou?

Jochum teelt de sla voor Vitalis, een biologische zaadfirma. We kennen allemaal wel de geschoten sla in de moestuin. Beetje te veel geplant en voor je het weet is de krop veranderd in een prachtige zaadstengel. Dar is het Jochum om te doen. Zijn halve kas staat vol met 31 soorten slazaadstengels! Op afstand lijkt het wel een coniferenkwekerij.

Van juni tot oktober zijn er volop groenten van de volle grond beschikbaar. Dan loont het niet om in de kas groenten te verbouwen. Slazaad is dan een prima alternatief. Het brengt ook het nodige werk met zich mee. Jochum moet zich niet gaan vervelen he?

De onderste bladeren worden regelmatig van ieder plantje verwijderd. Dit om te voorkomen dat door vocht schimmels een kans krijgen. IJsbergsla is helemaal een bewerkelijke jongen. Deze soort sla weet werkelijk niet hoe hij zelf een zaadstengel moet vormen. Er wordt een stevige krop gevormd en dan lukt dat niet meer. De Boer moet bij elk plantje regelmatig het kropje kapot maken, totdat er een zaadstengel doorkomt.  

Slazaad oogst je in een emmer. Elke plant wordt bij de grond afgehakt en op zijn kop leeggeschud.

Je kan dus gerust stellen dat een zakje slazaad handenvol werk heeft gekost!