Ze hebben echter nog meer namen, zoals zwarte wortel, keukenmeidenverdriet, winterstaaf of winterasperge.

Schorseneren zijn een beetje van tafel verdwenen, omdat het schoonmaken veel werk is. Toch is dat jammer, want het bleekcrème vruchtvlees is heerlijk en herinnert aan artisjok en asperge. Ook wordt de smaak wel eens vergeleken met oesters. Er zijn twee soorten, die nauw verwant zijn aan elkaar, maar ook aan de paardenbloem en sla. Wat ze gemeen hebben, is de lange (tot 30 cm), dunne, spits toelopende wortel. Eén soort schorseneer (de haverwortel of salsify) heeft een witte of bleekbruine schil, maar de bekendste soort is van buiten zwart.

Schorseneren vormen een aparte en leuke aanvulling op het menu, hetzij in een roomsaus of gebakken in boter. Ze doen het ook goed in soep. De schorseneer bevat veel ijzer.
Schorseneren moeten bij aankoop stevig aanvoelen, geen vertakkingen hebben en helemaal droog zijn.

Wat kan ik met schorseneren?
koud in een salade met partjes sinaasappel
als asperges met gekookt ei, boter en ham
met prei en roomsaus
in soep
met kaassaus
met gebakken ui, paprika en champignons
gratineren met verschillende sausjes
in beslag en frituren

2 heerlijke recepten met schorseneren

Risotto van gort en schorseneren

Ingrediënten:
8 schorseneren
1 el. citroensap
1 ui
3 tenen knoflook
scheut olijfolie
200 gram (parel)gort
1 liter groentebouillon
beetje bloem
1 ei
beetje paneermeel
1 kleine savooiekool
70 gram geraspte oude kaas
zonnebloemolie
zout uit de molen

Bereiding:
Het garen van gort duurt wat lang(er) waardoor de graansoort geschikt is om risotto van te maken. Combineer dat met gefrituurde schorseneren en je hebt een heerlijk gerecht. Het frituren is even wat extra werk, maar het is zeker de moeite waard.
Boen de schorseneren goed schoon met een borstel en water. Schil ze met een dunschiller en snij ze in stukjes van ongeveer 10 cm. Leg ze in koud water met citroensap zodat ze niet uitdrogen en verkleuren.
Kook de schorseneren in ongeveer 6 minuten beetgaar in weinig water met wat zout.
Snipper de ui en knoflook en fruit in olijfolie.
Schep de gort erdoor en voeg 0,5 liter groentebouillon toe. Breng tegen de kook aan en laat afgedekt 15 minuten zachtjes koken.
Giet de schorseneren af en laat droogstomen en afkoelen.
Was de kool en snij fijn.
Voeg nu, als de gort 15 minuten zachtjes heeft gekookt, een soeplepel groentebouillon toe en roer tot deze is opgenomen. Herhaal dit totdat alle groentebouillon op is.
Splits in de tussentijd het ei en haal de schorseneren door de bloem, het eiwit en het paneermeel. Frituur ze in olie van 180˚C tot ze mooi goudbruin zijn (dit kan ook in een wok/hapjespan met veel zonnebloemolie).
Voeg met de laatste schep groentebouillon de fijngesneden savooiekool toe aan de gort en laat ongeveer 5 minuten garen.
Roer er ten slotte de oude kaas door en garneer met de krokante schorseneren.

Schorsenerenquiche met spekjes

Ingrediënten voor het deeg:
200 gram bloem
snufje zout
100 gram boter
ongeveer 60 milliliter water
Ingrediënten voor vulling:
400 gram schorseneren
olijfolie
zout en peper
paar takjes tijm, alleen de blaadjes
150 gram spekreepjes
3 eieren
125 milliliter melk
125 milliliter slagroom
nootmuskaat, het liefst versgeraspt

Bereiding
Met schorseneren kun je een heerlijke quiche maken. De schorseneren smoor je met wat tijm in de oven. Deeg uitrollen en een taartvorm bekleden. Vullen met de schorseneren en gebakken spekjes en een half uur later heb je een lekkere quiche!
Doe 200 gram meel en een snufje zout in een kom. Snijd de boter in stukjes en kneed het door het deeg. Voeg nu ongeveer 60 milliliter water toe en kneed een stevig deeg dat niet meer aan je handen plakt. Pak het deeg in plasticfolie en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de schorseneren en snijd ze in stukken. Bestrijk ze met een beetje olijfolie en bestrooi ze met de tijmblaadjes. Leg ze op een bakblik en bak ze nu in 20-30 minuten beetgaar. Let op: de onderkant kan snel verbranden dus hou ze in de gaten. Haal ze uit de oven en verlaag de temperatuur naar 180 graden.
Rol het deeg uit met een deegroller en bekleed een goed ingevette taart of quichevorm. Bak de spekreepjes en leg de schorseneren en spekreepjes in de taartvorm. Klop in een kom de eieren, melk en slagroom met peper en zout. Giet voorzichtig over de schorseneren en spekreepjes. Rasp er wat nootmuskaat over en bak de taart in ongeveer 45 minuten goudbruin. Serveer de quiche met een frisse salade. Eet smakelijk!