Deze week ben ik weer veel onderweg om de mooiste seizoensgebonden groente- en fruitsoorten op te halen bij drie van onze vaste boeren. Graag neem ik jullie mee op roadtrip door het Hollandse landschap!


Vanuit Noordwolde te Groningen rijd ik eerst naar het mooie West Friesland. In Sexbierum staat de prachtige witte boerderij van Jan en Eelkjen Bruinsma en hun vijf kinderen. De vijftig hectare grond rond deze boerderij is uitermate geschikt voor het telen van biologische gewassen, omdat er weinig verkeersvervuiling is en er een frisse zeelucht waait. Tijdens deze eerste stop haal ik heerlijke Hollandse broccoli op, welke vers met de hand worden geselecteerd en gesneden zijn door Jan Bruinsma.


Mijn volgende stop ligt op een kwartier rijden van Sexbierum. Op nog geen kilometer afstand van de Waddenzee staan de kassen van Jochum de Boer, waar hij sinds 1995 biologisch teelt. Zonder enige kunstmatige verwarming of belichting worden hier zo’n 30 verschillende groentes geteeld, variërend van veldsla, winterpostelein en raapsteel in de winter tot peper, tomaat en komkommer in de zomer. Deze week haal ik bijvoorbeeld sla, spinazie, paksoi, rucola en andijvie op. Door deze grote variëteit aan groenten is de kans dus groot dat je wel eens wat gegeten hebt van Jochum de Boer!


Voor het dessert rijd ik over de Afsluitdijk naar Wijdenes in Noord-Holland. Aan de rand van dit kleine dorpje ligt de kwekerij van Richard Sjerps. Kwekerij Sjerps is een kleine kwekerij waar een groot assortiment aan biologisch zachtfruit wordt geteeld. Veel aardbeien, alle kleuren bessen, pruimen, grote zoete kersen, kiwibessen – en peulvruchten- vullen de tuin. Ik stop er voor bramen, aardbeien en een laatste kopje koffie, want het is tijd om terug te rijden naar het hoge Noorden!


Laat in een reactie op Facebook weten wat jij vind van mijn roadtrip, of van één van de genoemde groente- of fruitsoorten! De boeren vinden het namelijk altijd leuk om te horen/lezen welke vruchten hun lange werkdagen hebben afgeworpen!