REGENBOOGPEEN VAN KRISPIJN VAN DEN DRIES (BIOROMEO)

Smaakvol en kleurrijk! Wat een feest is deze mix van penen in de kleuren wit, oranje, geel en paars. Je kunt ze net zo bereiden als gewone wortelen. Heerlijk geroosterd in de oven, maar natuurlijk ook heel vrolijk in een salade. Je kunt ze natuurlijk ook gewoon koken. Deze kleurrijke groente wordt ons deze week geleverd door onze teler Krispijn van den Dries van BioRomeo.

De gekleurde wortelen bevatten van nature veel voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Zo bevatten paarse wortelen veel hogere waarden Beta caroteen dan de oranje wortelen. Daarom worden deze in verband gebracht met een preventieve werking tegen kanker en hart- en vaatziekten. Paarse wortelen hebben ook veel anthocyaan, een paarsrode kleurstof.

Wortelen waren vroeger niet oranje maar paars. Tot de middeleeuwen waren de wortelen vaak paars. De eerste meldingen over gele en paarse wortelen dateren van omstreeks de 10e eeuw en kwamen uit Afghanistan en Turkije. Vermoedelijk zijn ze in de 12e eeuw naar Europa gebracht door de Moren, die toen een deel van Spanje bezet hadden. Omstreeks 1300 wordt de aanwezigheid van de wortel ook gemeld uit Italië en in de loop van de 14e eeuw verschijnt hij in Frankrijk, Duitsland en Nederland. Dodonaeus beschreef in 1554 drie typen, een wilde, een gele en een rode peen. De "rode", d.w.z. paarse peen is nadien uit West Europa verdwenen; het type komt nog wel voor in Azië.
De oranje wortel zoals wij die nu kennen is waarschijnlijk geselecteerd uit het gele type, evenals het nog bestaande witte type. De eerste oranje wortels zijn waarschijnlijk ontstaan in Nederland; het eerste cultuurras was de zogeheten "Hoornse wortel"

De paarse wortel duikt tegenwoordig steeds vaker op bij de betere groenteboer. Deze soort is niet alleen zoeter dan zijn oranje broertje maar ziet er ook nog eens fantastisch uit.

Geroosterde regenboogpeentjes met dragon en gember
Ingredienten:
10 paarse wortelen, geschrapt en in de lengte doormidden gesneden
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel honing
2 takjes verse dragon blaadjes
2 eetlepels fijngehakte verse gember
snufje gekneusde zwarte peper
snufje grof zeezout

Bereiding Maak een marinade van de sesamolie, honing, dragon en gember. Doe de wortelen in een schaal en giet de marinade erbij. Dek de schaal af en laat de wortelen 30 – 60 minuten marineren. Verwarm de oven op 200 graden. Doe de wortelen in een met olijfolie licht ingevette ovenschaal en plaats in de oven. Na 3 – 4 minuten de groente keren en beetgaar roosteren. Op smaak brengen met peper en zout. Bestrooien met verse dragon..