Pastinaak van onze teler Anton van Vilsteren (Biotoon, Marknesse)


Een aromatische 'vergeten groente' met een intense smaak...


Vroeger was pastinaak een zeer geliefde groente, het is een voorganger van onze winterwortel. Tegenwoordig rekenen we de pastinaak tot de ‘vergeten groenten’ maar zijn polulariteit neemt ras toe de laatste jaren. Het is een lange ivoorkleurige wortel die wel 300 gram per stuk kan wegen. De smaak is intens, aromatisch en enigszins zoet en ligt tussen de smaak van wortel en knolselderij in, volgens sommigen heeft ook iets van anijs in de smaak. Pastinaak kan rauw, gestoofd en gekookt gegeten worden.

Wat kan ik met pastinaak?

  • raspen en serveren als salade met een dressing
  • koken en serveren bij vlees of wild
  • in plakjes schaven en frituren tot chips
  • in lange repen schaven en smoren
  • in blokjes gesneden stoven samen met pompoen, en wortel
  • koken en pureren en mengen met aardappelpuree
  • in soepen
  • in ronde schijven snijden en met aardappel schijfjes gratineren
  • in verschillende stoofgerechten, met of zonder vlees

Je kunt pastinaak schoonborstelen of met een dunschiller schillen. Was de pastinaak en snijd hem eventueel in stukjes.