Ik ben Wilma Stuiver, 36 jaar en woon samen met mijn man Harold en 3 stoere jongens van 6, 4, en 2, onze honden Sinne en Sjefke, poes Lazy Jack en goudvissen Buurman en Buurman. Ik ben kok en heb een cateringbedrijf www.lepetitgarage.nl. Eten en drinken zit in mijn DNA en ik help je graag in de keuken met tips, lekkere, gezonde en kindvriendelijke recepten.


 

 

LEVEND VOEDSEL

Sinds kort ben ik fan van gefermenteerd eten. Ik heb laatst een cursus gevolgd bij 'fermenpeer' in
Amersfoort en ben niet meer te stoppen. En dat wil ik graag met jullie delen.

Goed verrot

Gefermenteerd of levend voedsel is niet alleen van nu. Het bestaat al duizenden jaren in de vorm
van wijn of gefermenteerde zuivel. We eten het alleen bijna niet meer door de komst van de koelkast
en het gebrek aan tijd om in de keuken te staan. En de levensmiddelenindustrie heeft er ook geen
goed aan gedaan door al ons eten te raffineren en steriel te maken. Gefermenteerd eten is eigenlijk
het gecontroleerd laten verrotten van groente, fruit, granen of zuivel.

Ketchup

Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij suikers in melkzuur wordt omgezet of suiker/zetmeel in
alcohol. Bier en wijn zijn bijvoorbeeld gefermenteerde producten. Deze moet je om bekende redenen
niet teveel nuttigen. Maar andere gefermenteerde producten dragen zeker iets bij aan je gezondheid.
Eigenlijk zijn er best veel op te noemen. Kefir, zuurkool en zuurdesem zijn bekende maar koffie,
chocola, sojasaus, trassi en Thaise vissaus zijn ook voorbeelden van goed verrot voedsel. Zelfs
ketchup is van oorsprong een gefermenteerd product. Helaas zit het nu bomvol suiker en is het
niet meer gezond te noemen.

Probiotica

Je kan het net ons onze voorvaderen zelf maken. Je hebt niet veel meer nodig dan wat schone
weckpotten, zout ( (Keltisch)zeezout of Himalaya zout), water, een schaaf of mes en snijplank
en een houten stamper. Oh ja, en wat geduld want bijvoorbeeld zuurkool is lekker na 4 tot 6 weken.
Als je eenmaal zelfgemaakte zuurkool hebt geproefd wil je nooit meer  anders. Licht prikkelend op
de tong en friszuur van smaak. Ik eet het als plukjes in de sla, in de soep en maak er stamppot
van. Ik kook het expres niet want dan gaan de goede bacteriën, de probiotica, dood.

Gezondheidsvoordelen

En die goede bacteriën leveren juist de gezondheidswinst op. Ze zorgen voor een betere
opname van vitaminen en mineralen en zorgen voor een betere vertering. Er ontstaan zelfs
vitamines uit het B-complex, vitamine K en foliumzuur. Het gaat gaatjes tegen, darmproblemen
nemen af of lossen op en de spijsvertering gaat beter. De probiotica die ontstaat
wint het qua sterkte met verve van alle probiotica preparaten die je in de winkel koopt.

Variatie

Je kan veel soorten groente fermenteren. Eigenlijk alles. Groenten uit de herfst, zoals kolen,
bieten en winterwortel zijn zeer geschikt. Kijk maar eens op internet wat er allemaal kan.
Of, als je net als ik van kookboeken houdt, koop het boek Verrot lekker van Christian Verwey.
Hieronder om te beginnen een makkelijk maar traditioneel Koreaans recept met Chinese kool dat
eigenlijk niet kan mislukken.

Recept voor Kimchi

1 grote Chinese kool ca. 1 kilo
100 gram zeezout
2-7 cm verse gember
1 a 2 chilipepers
1/2 bol knoflook
2 uien                                                                                                               
1 winterwortel
3 lenteuien
Eventueel nam pla vissaus

Dit recept maak je in 2 dagen.
Zorg dat je hygiënisch werkt. En gebruik houten gereedschap.

Dag 1 snij de kool en zet je het in een zoutoplossing van ca.100 gram zout opgelost in ca. 1
liter water weg en laat het een nacht rusten op kamertemperatuur.
Dag 2 snij alle overige ingrediënten in kleine stukjes, de wortel in mooie blokjes (mini-brunoise:
blokjes van 0.5×0,5 cm). Je kan hiervoor ook de foodprocessor gebruiken maar snij de lenteuien
en wortel apart. Knijp de kool heel goed uit (bewaar een deel van het pekelwater) en vermeng
het met de overige ingrediënten en kneed het goed door. Als de kool te zout smaakt kun je het
voor het mengen met koud water afspoelen.Doe het in een schone weckpot tot 3 cm onder de rand.
Duw het aan zodat de luchtbellen verdwijnen (voeg eventueel wat pekel toe zodat het onderstaat).
Zet het, met het deksel er losjes op, weg op kamer temperatuur. Alles moet na 2 dagen onder water
staan. Zondig voeg je schoon pekelwater toe.
Na circa 3 à 4 dagen fermenteren zet je het in de koelkast.
Na 1 week kun je het al eten.

Lekker als rauwkost bij een oosters gerecht of in een salade met wat kip en taugé.

Succes en veel fermenteerplezier!

Groeten,

Wilma