Heerlijk smaakvolle witte kool van onze teler De Eerste (Marknesse)


Witte kool is een stevige, ronde bal met gesloten bladeren. Witte kool wordt gebruikt om zuurkool van te maken, maar is zelf ook buitengewoon heel smakelijk om te eten en makkelijk klaar te maken. Bovendien kun je er, vanwege de neutrale smaak, eindeloos mee variëren. Wat ook interessant is: het is nooit duur. Veel witte kool komt in topkwaliteit uit Noord-Holland.


Om eindeloos mee te varieren...

  • roerbakken in de arachideolie en serveren met pindasaus
  • roerbakken met een scheutje zoete ketjap en een theelepel sambal oelek
  • roerbakken met paprika, tomaat, sambal en ketjap
  • stoven met pompoen
  • snijden en meebakken met de nasi of bami goreng
  • rauw in een salade met worte, een yoghurtmayonaise dressing, suiker en citroensap

Oma's kool en gehakt dolma's met cranberry jam


Ingrediënten: 1 witte kool of spitskool (je hebt 12- 14 grote bladeren nodig) 350 gram half om half of gehakt 3 kopjes gekookte rijst 1 eetlepel geraspte gember of naar smak Zout Peper Stroop naar smaak Olie voor de ovenschaal

Benodigdheden: Ovenschaal Rollade touw Pan Theedoek

Bereidingswijze: De Kool: Kook de kool in een grote pan. De kool is klaar wanneer je de bladeren er makkelijk vanaf kan halen. Haal de bladeren van de wortel/stam, snij ev wat van de te dikke stam weg. Leg de bladeren te drogen op een theedoek. Verwarm de oven voor op 225 – 250 graden.

Het gehakt: Meng het gehakt met de rijst, peper en zout. Leg 1 dikke eetlepel gehaktmengsel in een koolblad. Vouw het blad op en knop er een touwtje omheen. Gaat zo door met de rest van de bladeren.

Smeer de ovenschaal in met wat olie. Leg de kool en gehakt dolma’s in de ovenschaal. Schenk wat stroop over de kool dolma’s. Zet de ovenschaal circa 45 min midden in de oven. Serveer met aardappels, bruine sausje en/of cranberry jam.