Ik ben Wilma Stuiver, 36 jaar en woon samen met mijn man Harold en 3 stoere jongens van 6, 4, en 2, onze honden Sinne en Sjefke, poes Lazy Jack en goudvissen Buurman en Buurman. Ik ben kok en heb een cateringbedrijf www.lepetitgarage.nl. Eten en drinken zit in mijn DNA en ik help je graag in de keuken met tips, lekkere, gezonde en kindvriendelijke recepten.


M.E.P. oftewel mise en place, oftewel een kerstdiner zonder stress.... Wie wil dat nou niet? Want eerlijk is eerlijk, we willen allemaal lekker eten maar dan zonder uren met de neus boven de potten en pannen te staan. Maar hoe voorkom je nou dat je op de dag voor kerst nog boodschappen moet doen, de helft van wat er op je lijstje staat niet meer in het schap te vinden is. Hoe krijg je alles klaar als je ook nog een kerstborrel op je werk hebt de dag voor kerst? En misschien wel de 'hamvraag' wat eet jij deze kerst? Tijd voor een plan!

Voorbereiding is alles…De beste les die ik kreeg op de koksopleiding is dat je een hoop stress voorkomt door goed voor te bereiden. Mise en place heet dat in de horeca. Het scheelt al als je weet waar je kerst viert, met wie je bent en hoeveel tijd je hebt. Zet het op papier, hoe stom het misschien ook klinkt. Op papier is uit je hoofd. Meditatieve kerstvoorbereiding noem ik dat. Zen!
- Bedenk 2 weken van te voren wat je wil gaan maken en maak alvast een lijstje met boodschappen. Koop of leen alvast je keukentools die je nodig hebt bij het koken van je kerstdiner.

- Eet je koelkast in de week voor kerst leeg! Zo heb je ruimte om alles op te slaan.

- Veel gerechten of componenten kun je prima een paar dagen van te voren maken. Sommige worden nog lekkerder of beter ook. Zoals een hartige taart of gratin. Een parfait kun je al een week van te voren maken net als een lekker soepje. Deze vries je gewoon in. De soep haal je 1 dag van te voren uit de vriezer en bewaar je in de koelkast. Op de dag zelf warm je hem op en maak je hem af met bijvoorbeeld room of een kruidenolie. Die kruidenolie maak je trouwens ook al 1 dag van te voren klaar.

- Gebruik je sla? Was, droog en pluk het een dag van te voren. Bewaar het onder een droge theedoek of keukenpapier in je groentela.
 
- Kook pasta en rijst van te voren en warm het met een beetje kookvocht op. Aardappelpuree kan je prima voorbereiden en met wat kaas gratineren in de oven. Zelfs groente kook je van te voren. Blancheer je groente in kokend water met wat zout. Regel: 10% groente op 100% water. Spoel het direct koud en zet afgedekt in de koeling.

- Braad je lekkere biefstukjes een paar uur van te voren aan. Laat ze lekker rusten en zet ze 10 min voor het serveren in een oven van 130°C. Gebruik een kernthermometer die je instelt op de gewenste temperatuur en je kunt rustig verder gaan.

- Maak je iets met Hollandse garnalen? Spoel ze dan af onder koud water tot het water helder is en dep ze droog. Garnalen worden vaak met sulfiet houdbaar gemaakt en dat wil je echt niet allemaal opeten...

- Zet borden klaar voor elk gerecht. Niet genoeg servies? Maak een voor- of nagerecht in een glaasje. Scheelt ruimte in de koelkast en je bent tussendoor niet bezig met afwassen. De keldervloer of garage is overigens ook een prima plek om producten te bewaren.

Party time!
- Ruim tussentijds je gebruikte keukengerei op en zet de spullen die je nodig hebt klaar voor de volgende gang. Het helpt echt...

- Niets is fijner dan verwarmde borden voor het hoofdgerecht. Zet ze even in de oven terwijl je het voorgerecht serveert. Of spoel ze kort voor het eten onder een hete kraan.

Wat schaft de pot?
Dit zijn handige gerechten voor grotere groepen eters die je kunt voorbereiden:
* Serveren op grote schalen is sharing food, een mooie gedachte met de kerst!
* Soep of kleine tapas hapjes. Of heerlijke oosters gemarineerde zalm uit de oven waarvan je het recept op mijn site vindt.
* Groente torentjes van geroosterde plakken aubergine, courgette, tomaat, buffelmozzarella en verse pesto
* Aardappel-knolselderij taart of puree van aardappel of aardpeer
* Gebraad
* Panna cotta met kokos, amandel en gedroogde mango of een mooie kaasplank met vijgencompote, wat druiven, crackers etc. Haal de kaas ruim op tijd uit de koeling en dek hem af met huishoudfolie. De kaas krijgt zo de tijd om een beetje op temperatuur te komen en in smaak te ontwikkelen

Succes, je kan het!  En vergeet niet te genieten! 
Oh… heb je een vraag, stel hem gerust!

Ik wens je een ontspannen kerst!

Liefs Wilma