Ik ben Wilma Stuiver, 36 jaar en woon samen met mijn man Harold en 3 stoere jongens van 6, 4, en 2, onze honden Sinne en Sjefke, poes Lazy Jack en goudvissen Buurman en Buurman. Ik ben kok en heb een cateringbedrijf www.lepetitgarage.nl. Eten en drinken zit in mijn DNA en ik help je graag in de keuken met tips, lekkere, gezonde en kindvriendelijke recepten.

 

 

 

Vorige week kreeg ik van een lieve kennis een stuk verse honingraat. De eerste honing van het jaar!
De bijen hadden zo hard gewerkt dat de raat bijna niet uit de kast te krijgen was. Het was een dubbeldik
exemplaar geworden vol met heerlijk vloeibaar goud. Mijn jongens konden er geen genoeg van krijgen.
Ze aten het met raat en al op! Gelukkig heb ik een beetje kunnen redden voor wat lekkere recepten.

Eigenlijk hebben we altijd wel honing in huis, onze buurman Frits van 85 (honing is echt gezond!) is namelijk
imker. En als je eenmaal echte honing hebt geproefd dan wil je de melanges uit de supermarkt echt niet meer.
Bovendien gaat er niks boven honing die mede mogelijk is gemaakt door je eigen tuin. En dat houden we graag
in stand. Want al doen de bijen van de buurman het goed, ze worden wel degelijk met uitsterven bedreigd.
En dat zou een ramp zijn. Geen bijen betekent geen bestuiving van gewassen. Bijen zijn daarom essentieel
voor onze voedselvoorziening. We moeten zuinig op onze gestreepte vriend zijn.

Gek genoeg doen bijen het beter in de stad dan op het platteland. Dit komt onder andere door de diversiteit
aan planten die in de stad aanwezig is. Er komen steeds meer stadsimkers. Op het platteland zie je steeds
meer makkelijke tuinen oppoppen met meters bestrating, veel gras en weinig bloeiende planten. Alles strak
en onderhoudsvrij, maar daardoor een stuk minder aantrekkelijk voor bijen om er nectar te zoeken.

Sinds we naast ‘buurman bijen’( zoals de jongens hem noemen) wonen zaai ik elk jaar bloemenzaad van
bloemen die aantrekkelijk zijn voor bijen. Hiervoor zijn kant en klare mengsels te koop. Die prachtige wilde
bloemen zijn niet alleen lekker voor de bijen maar ook nog eens een lust voor het oog! En als ik mijn tuin op
de schop neem denk ik van te voren na over de te planten bloemen en planten.

Bijen zijn helemaal niet aanvallend ingesteld dus daar hoef je niet bang voor te zijn als je je tuin ‘bijenvriendelijk’
in gaat richten. Ze zijn je alleen maar dankbaar! En de honing die ze met noeste arbeid maken is heerlijk en
gezond. Want honing werkt, mysterieus als het is, als antibioticum, het helpt bij wondgenezing (antiseptisch)
en verzacht de keel bij keelpijn. Het verhoogt bovendien de weerstand en je gaat er ook nog mooier van
zingen! Gebruik honing het liefst koud (tot 37°C) want anders verliest het zijn geneeskrachtige eigenschappen.

Zo maar wat culinaire toepassingen:

-In dressings met wat mosterd en azijn voor salades met bijvoorbeeld jonge geitenkaas
-wokgerechten geef je een mooie glans door op het eind wat honing toe te voegen
-in (oosterse)marinades voor vlees met ketjap, sambal en gember
-als vervanger voor suiker in koekjes en gebak
- grenola (soort muesli) tijdens het afkoelen honing erover
- fruitrepen van zongedroogd fruit, noten en zaden
-vruchtenshakes
-puur door de (Griekse)yoghurt met een handjevol walnoten

En heb je je buik even vol van de honing? Smeer het dan maar op je gezicht! Je huid is na dit weldadige
masker super zacht en schoon.

Bzzzzz