Ik ben gastblogster Adrienne, 42 jaar en leef samen met Harold.

Ik word blij van sporten en reizen en verdiep mij graag in allerlei onderwerpen rond het thema voeding. In oktober ben ik gestart met een opleiding tot natuurvoedingsadviseur

Je kan mij wakker maken voor een pittige Indiase curry met bloemkoolrijst en voor dikke boekweitwafels met Griekse yoghurt en fruit.

 

                             Deze laatste weken van november begint het bij mij altijd een beetje te kriebelen. Herken je dit gevoel?
                             Er heerst iets van een licht opgewonden onrust, een belofte die in de
                             lucht hangt…

                             Sinterklaas heeft al menig kind ’s ochtends te vroeg naar zijn/haar schoentje doen sluipen.
                             Helaas zal ik in de mijne wel weer geen letter A vinden, gezien de scheepslading “al dat lekkers”
                             steeds eerder lijkt te worden gelost. In ‘t winkelschap liggen de hazenruggetjes reeds zij aan zij en
                             de eerste dennen hebben de vaste grond  vaarwel gezegd.

                             Voor mij is het nog wat te vroeg voor boom en dinerstress maar

                             ….wat een genot wanneer mijn huis verleidelijk geurt naar citrusvruchten, gember, nootmuskaat
                             en kaneel en de kleuren van de  pompoen en granaatappels in mijn fruitschaal bijna naadloos
                             overgaan in de kleuren van de tuin.
                             Dan voel ik van binnen de warmte die deze dagen met zich meebrengen. Ik word daar blij van! Dus…

                             ….afgelopen zondag was het nat en winters weer en dat zijn voor mij de momenten dat ik het
                             heerlijk vind, met een kop chai thee (of 2), wat aan te rommelen in de keuken.
                             En wanneer ik eenmaal ~de flow~ te pakken heb, ben ik niet te houden!

                             De score:
                            
Granola en appelkoek met speculaaskruiden, pompoen-muffins en stoofpeertjes met kaneel,
                             gember, citroen en steranijs.
                             Geloof me…daarvan kom je echt in de decemberstemming!

                             De muffins zijn gemaakt met pompoenkruiden.
                             Dit is, net als speculaaskruiden, een mengsel van verschillende andere kruiden, of
                            eigenlijk….specerijen. Ze lijken wel wat op elkaar maar de pompoenkruiden zijn pittiger van smaak.
                            Deze laatste worden veel in Amerika gebruikt, waar de pumpkin-pie (met pumpkin-pie-spice dus)
                            een traditionele kersttraktatie is. Ze heten zo omdat ze heel goed matchen met de zoete smaak
                            van pompoen.
                            Echter….

                            …deze pompoenkruiden zijn lang niet overal verkrijgbaar in Nederland en dat is jammer want ze
                            zijn zalig in zoete baksels…. in een smoothie of door de havermout…..in pannenkoekenbeslag...
                           of bovenop een schuimige cappuccino!

                           Ik wil je graag laten zien hoe gemakkelijk het is om dit warme, kruidige mengsel zelf te maken
                           met specerijen die je wel overal kunt krijgen en die je misschien zelf allemaal al in de kast
                           hebt staan.

                           Het voordeel van zelf je specerijenmengsel samenstellen is dat:

                           1 het LEUK is,
                           2 je zelf kunt variëren naar je eigen smaak en
                           3 het een hartstikke origineel cadeautje is om weg te geven
                              met…...Sinterklaas of Kerst bijvoorbeeld ;)!!  

 

                            Hoe maak je deze pumpkin-pie-spices precies?

                           
.....dat is nu zo fijn; ik geef je een basis-verhouding maar hierop kun je zelf variëren. Dus wordt
                            het je wat te heftig, gebruik dan minder nootmuskaat en meer kaneel. Houd je juist van pittig,
                            gebruik dan meer gemberpoeder. Wil je de smaak warmer, gebruik dan meer piment.

                            Voeg in eerste instantie maar eens de volgende kruiden in aangegeven verhoudingen bij elkaar..

                            3     eetlepels Ceylon kaneel   
                            2 ½ theelepel gemberpoeder
                            2 ¼ theelepel (vers geraspte) nootmuskaat
                            1 ¼ theelepel gemalen piment (all-spice)
                            1 ¼ theelepel gemalen kruidnagel

                            ….in een klein glazen potje. Schud om te mengen. Klaar!

                            Als cadeautje maak je het af met een vrolijk bakkerstouwtje en papieren label waarop je
                            met de hand of letterstempels de inhoud vermeldt en evt. hang je er een bijpassend
                            recept aan. Cute!!?

 

                            Komt het decembergevoel al wat naar boven?
                            Zie je de dampende, met jouw eigen spice-mix gekruide, pompoenmuffins al voor je? Wil
                            je graag een bijpassend recept voor jouw persoonlijke decembercadeautje?

                            In mijn volgende post (en ja, die volgt nog ruim voor pakjesavond!) vertel ik je hoe je deze
                            heerlijke muffins maakt maar ga ondertussen vooral lekker experimenteren en geniet >>>

                            Pura vida!