Biologisch is gewoon veel gezonder!

 

Soms ben ik op bijeenkomsten over biologische producten te vinden. Daar kom ik dan wetenschappers tegen die de volgende stelling opperen: “Wetenschappelijk bezien mag je niet beweren dat biologische producten gezonder zijn dan niet-biologische.”
Dus gangbaar is net zo gezond als bio. Klinkklare onzin!

Af en toe kan ik me behoorlijk opwinden over dit onderwerp. Misschien moeten we ons boerenverstand hier gebruiken:
Een sinaasappel die behandeld is met een kunstmatige wax is net zo gezond als een biologische (dus “wax-loze”)? Ook als die gangbare sinaasappel is geteeld met pesticiden?
Kies je liever een appel, die met giftige bestrijdingsmiddelen is geteeld, of eentje die op natuurlijke wijze zonder gif is gegroeid?

Mensen sterven door pesticiden! Uit jaarlijkse cijfers van de VN blijkt dat wereldwijd maar liefst 340.000 landbouwarbeiders sterven aan de gevolgen van pesticidenvergiftiging. Dit gebeurt vooral op het zuidelijk halfrond. Daar komen de één tot vijf miljoen mensen die ziek worden dan nog bij…

Naast onze eigen gezondheid telt ook de gezondheid van bijen, vogels en het bodemleven. In de zee komen bijvoorbeeld meer en meer zgn “deadzones” voor als gevolg van het gebruik van kunstmest.

Mijn conclusie is:
Duurzaam geteelde, biologische producten zijn gezonder voor mens, natuur en voor onze planeet.
Einde discussie!

 Wat is jouw conclusie?