Paksoi is een koolsoort die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is een niet
sluitende bladkool met knapperige witte stelen en nerven en grote donkergroene
bladeren. Paksoi heeft geen typische koolsmaak. Het smaakt eerder wat pittig.
Lees meer...

Wat kan ik met paksoi?
- roerbakken
- rauw in een stamppot met knoflook
en ui
- als rauwkostsalade met een sojadressing
- de bladeren vullen met
gehakt en dan gaar stomen
- in oosterse gerechten, gecombineerd met gember,
rode peper en sojasaus
- in (wok)soepen met b.v. kip of omelet
- als
bijgerecht met notenrijst
waar let ik op bij het schoonmaken en bereiden van
paksoi?
Was de paksoi stelen met bladeren eraan in ruim water snijd het harde
deel van de stronk eruit en snij de stelen en bladeren vervolgens in brede (voor
koken) of smalle (voor salade) repen.

Onze teler de fam. van Paassen uit Oude Leede
In Oude Leede (vlak boven Rotterdam) bevindt zich het
glastuinbouw bedrijf de fam. van Paassen van Balkom. Het glastuinbouw bedrijf is
in het jaar 2000 omgeschakeld naar de biologische teeltmethode.

Tomaten, paprika's, pepers, paksoi, komkommers, sla, andijvie en op kleinere schaal nog
veel meer groenten. Het geeft van Paassen veel voldoening om steeds een ander
gewas te telen. Sinds 2005 krijgt van Paasen ook hulp van zorgtuinders. In de
kas zorgen diverse insecten ervoor dat luizen en andere plagen de oogst niet
laten mislukken. Verder worden de tomaten bestoven door hommels.

Voor de bemesting probeert van Paassen de kringloop zo gesloten mogelijk te houden. 'We
houden het weiland en de paarden/pony's ook biologisch voor de (biologische)
mest. Ook gebruiken wij compost. Doordat deze meststoffen zeer langzaam
vrijkomen (en ook langzamer opgenomen worden door het gewas) gaat de groei ook
wat rustiger'

2 overheerlijke recepten met paksoy

Roergebakken paksoi met rode
peper, gember en
knofloo
k

Ingrediënten
300 g
paksoi
½ eetlepel arachideolie
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1½ cm
gemberwortel, fijngehakt
2 rode pepers, zonder zaadjes, in heel dunne
reepjes
2 eetlepels
sojasaus

Bereiding
Haal de bladeren van de
paksoi van elkaar en snijd ze in de lengte door. Als je babypaksoi gebruikt,
snijd je de kropjes alleen in de lengte doormidden.

Verhit de olie in een
wok tot die heel heet is. Voeg de knoflook, gember en peper toe en roerbak
ongeveer 10 seconden, voeg dan de paksoi toe en bak totdat de bladeren bijna
helemaal zacht zijn. Let goed op dat de knoflook niet verbrandt, dat gebeurt
vrij snel.

Voeg de sojasaus toe en roer door zodat de paksoi met de saus
bedekt is. Serveer direct.

Knapperige paksoi stamppot met slavinken

Ingrediënten
1 kg
kruimige aardappelen, in gelijke, niet te grote stukken
200 ml melk
3
eetlepels boter
400 g paksoi, fijngesneden
2 rode uien
1 eetlepel
olijfolie
8 eieren
4
slavinken

Bereiding
Zet de aardappelen met
een beetje water en zout op het vuur en breng ze aan de kook. Draai het vuur
laag en kook ze met deksel op de pan in 25 minuten gaar. Giet het vocht
af.

Stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg de melk en 1 eetlepel
boter toe. Schep de paksoi door de aardappelpuree. Breng de puree op smaak met
zout en peper.

Halveer de uien, snijd ze in dunne reepjes, verhit de olie
in een koekenpan en bak de uitjes op middelhoog vuur goudbruin en krokant aan.
Schep ze regelmatig om.

Verhit de resterende boter, bestrooi de slavinken
met zout en peper. Bak het vlees rondom goudbruin aan, draai het vuur
middelmatig hoog en bak de slavinken in ca. 10 minuten gaar.

Kook de
eieren 8 minuten, pel ze en hak ze in grove stukken.

Verdeel de stamppot
over vier borden, schep de uitjes en ei erbovenop, de slavink ernaast.