Basilicum van Green Fresh (Rijnsburg)


Heerlijke verse kruiden van Green Fresh. Deze week basilicum in het pakket. Probeer ook de verse munt, rozemarijn, dille en peterselie!


Basilicum heeft een kruidige smaak, maar toch met een zoet aroma. Het wordt vooral veel in de Italiaanse keuken en bij tomaatgerechten gebruikt. Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard en daarom overwintert hij in een kas. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair! Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroen basilicum en Thaise basilicum. De rode (paarse) smaakt iets sterker dan de groene. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.


Basilicum komt van oorsprong uit Zuid-Azië en werd in de 16e eeuw vanuit India en Perzië naar Europa gebracht. De naam basilicum is terug te voeren op het Oudgrieks, waar 'Basileus' koning betekent, wat je terugziet in de alternatieve naam koningskruid. Basilicum is een vaste plant, maar niet winterhard en daarom overwintert hij in een kas. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair! Naast de groene basilicum bestaan ook de rode basilicum, citroen basilicum en Thaise basilicum. De rode (paarse) smaakt iets sterker dan de groene. Thaise basilicum neigt iets naar de smaak van dragon en anijs.


Het basilicumplantje plantje bewaar je gewoon in de vensterbank. Vergeet niet om hem regelmatig water te geven. Losse blaadjes kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bewaren.

 

Wat kan ik met basilicum?

  • gebruik het bij rauwkost, witte bonen, courgette, tomaat, sinaasappel, aardbeien
  • voeg het toe aan groentesoep, tomatensauzen en –soepen,
  • in pasta sauzen, bijvoorbeeld met paddenstoelen en roomkaas
  • in pesto
  • citrus-fruitsalade
  • tussen een broodje mierikswortelroomkaas met aardbeien
  • als garnering bij verschillende hartige en zoete gerechten

 

Basilicum komt al gewassen bij de teler vandaan, maar nog een keer wassen kan geen kwaad. Dan de blaadjes met steeltjes kort meestoven of rauw gebruiken. Eventueel fijnstampen met olie. De blaadjes niet fijnhakken, maar liever scheuren of knippen. Dit komt de smaak ten goede.