Avocado. Populair en daarom steeds schaarser….

Diverse goeroe’s op het gebied van gezond eten hebben de avocado ontdekt, met een stijgende vraag naar de fruitsoort als gevolg.

We aten vorig jaar in Nederland meer avocado's dan ooit: 39 miljoen kilo. In 2008 was dat nog 10 miljoen. Niet gek: avocado's zijn hartstikke gezond. Er zitten veel gezonde vetten, vitaminen en vezels in.

Toch is het maar de vraag hoe lang de hype kan standhouden: Kwekers in de VS en Midden- en Zuid-Amerika kennen echter een slecht jaar. De prijs loopt razendsnel op. Een tekort dreigt op de Europese markt.

De avocado is dus populair, maar daar schuilt volgens Sanderine Nonhebel, universitair hoofddocent aan de Rijksuniversiteit Groningen, gespecialiseerd in voedselvoorziening en milieu, het gevaar.

"Voedselhypes zijn in principe niet duurzaam. Ze veroorzaken onrust op de handelsmarkten en de landbouw kan dat niet bijhouden. Daardoor moeten er meer producten worden gehaald in andere delen van de wereld en dat levert dus meer milieubelasting op."

Toch blijft de avocado volgens voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een milieuvriendelijke keuze. Kirsten Palland: "Op dit moment komen de avocado's die we in Nederland veel eten vooral uit landen die bij ons in de B-categorie vallen, een goede score. Maar er zijn ook avocado's die bijvoorbeeld uit Zuid-Afrika komen en door de waterschaarste daar vallen die in onze C-categorie."

Onze biologische avocado’s komen uit Spanje. We hebben altijd een voorkeur voor import uit Zuid -Europa, zolang daar een goede kwaliteit wordt geleverd.
 
Wat is jouw favoriete recept met avocado?