Wortelpeterselie van BioRomeo (Ens)

Wortelpeterselie is een soort peterselie met een dikke, eetbare wortel. Hij wordt meer om zijn wortel gekweekt dan om zijn blad, dat overigens gewoon eetbaar is. Wortelpeterselie lijkt een beetje op pastinaak. Deze wortel kan tot 15 cm lang worden. Hij is crèmekleurig en lang maar kleiner dan pastinaak. Deze plant wordt om zijn wortel met name in Midden- en Noord-Europa gekweekt. Het heeft net zoals gewoon peterselieblad allerlei medicinale aspecten. Wortelpeterselie heeft een specifiek eigen smaak. De smaak lijkt het meest op peterselieblad en dat is natuurlijk niet verwonderlijk. De bite is die van een pastinaak. Het blad van de peterseliewortel kan op dezelfde manier worden gebruikt als peterselie…

Peterseliewortels groeien aan een plant, die vanaf maart kan worden gezaaid. De wortels kunnen dan vanaf oktober worden geoogst.

Het loof moet frisgroen en niet verlept zijn. De wortels moeten stevig zijn en droog zijn.

 

Wat kan ik zoal met peterseliewortel?

  • Stoven met boter
  • Koken
  • Stamppot van maken, ook met het blad erdoor
  • Schaven of in dunne plakjes in een salade
  • In soep bijvoorbeeld met prei en linzen
  • Puree van maken, al of niet met (zoete) aardappel

 

Onze teler Bioromeo (Ens)

Direct van de boer, met liefde geteeld, verse en overheerlijke groenten en fruit. Dat is waar BioRomeo voor staat. Diverse boeren uit de Noordoostpolder hebben zich verenigd om samen een breed assortiment biologische groenten en fruit te leveren via restaurants, de lokale markt maar ook direct aan de consument, jij! Die betrokkenheid, die passie, die versheid, dat proeft je terug in ons product.

Diversiteit, dat kenmerkt BioRomeo. Wat dacht je van snijbieten en wortels in diverse kleuren. Of heb je wel eens van aardperen gehoord? Ooit een mierikswortel en schorseneer geproefd, die zijn heerlijk in de winter. Misschien kies je voor pastinaak en wortelpeterselie, boerenkool en spuitjes. Wat je ook kiest, alle producten hebben hun eigen authentieke smaak. Dat is precies wat de telers in de teelt nastreven, producten met een échte en eerlijke smaak.

Twee heerlijke recepten met biologische wortelpeterselie

Recept 1: Lauwwarme couscous met wortelpeterselie, pompoenpitten en citrusdressing

Dit gerecht combineert heerlijk met een kruidige groente- tagine (stoofgerecht). Voor de ingrediënten kijk je simpelweg in je koelkast en gebruikt wat je nog hebt liggen. Is je koelkast leeg dan kun je bijvoorbeeld aan de volgende combinaties denken: kikkererwten, munt, tomaat uit blik, venkel en geroosterde amandelen, of ui, knoflook, zoete aardappel, rode peper, zwarte olijven, korianderzaad, komijn groentebouillon.

Ingrediënten

  • 200 gram couscous
  • 4 dl liter kokend water/groentebouillon
  • 25 gram boter, in blokjes
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen korianderzaad
  • 150 gram pompoenpitten
  • 700 gram wortelpeterselie
  • 1 bos bladpeterselie, grof gehakt
  • 1/2 sinaasappel
  • 1/2 citroen
  • 1/2 dl olijfolie

Niet alleen is couscous heel gezond (veel koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen), de productie van couscous heeft ook nog eens een lage klimaatbelasting!

Pompoenpitten en wortelpeterselie roosteren

Verwarm de oven voor op 170 graden. Snij de wortelpeterselie in blokjes van 2×2 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout. Hussel de groente even goed door. Spreid de pompoenpitten uit op een tweede bakplaat. Schuif beide platen in de oven. Haal de pompoenpitten er na 10 minuten uit en laat de wortelpeterselie nog 10 minuten (in totaal 20 minuten) roosteren, tot ze beetgaar zijn.

 Couscous maken

Doe de couscous, de boter, kaneel en korianderzaad in een schaal, giet er het hete water of bouillon op en dek de schaal af met een passende deksel of huishoudfolie. Laat de couscous 8 minuten wellen. Verwijder de deksel of folie en roer de couscous rul met een vork.

Citrusdressing maken

Rasp met een fijne rasp de schil van de citroen en de sinaasappel af, voeg die toe aan de couscous. Pers het sap uit beide halve vruchten en voeg er de olijfolie aan toe. Roer deze dressing luchtig door de couscous. Breng op smaak met peper en zout.

En we nemen een mooie schaal…

Roer met een spatel de wortelpeterselie, pompoenpitten en bladpeterselie door de couscous. Schep de couscous op een mooie schaal en serveer.

Eet lekker!

 

Recept 2: Gegrilde wortelpeterselie

Ingrediënten    

  • 6 stuks wortelpeterselie, geschild en in de lengte doormidden gesneden
  • zout en peper naar smaak
  • 3 eetlepels boter
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel gehakte verse dille

 

Bereiding

Leg de wortelhelften op aluminiumfolie of op een bakplaat. Bestrooi ze met zout en peper. Smelt de boter in een pan, roer de honing, paprikapoeder en dille erdoor, meng goed en giet het over de wortelhelften. Gril 15 tot 20 minuten tot ze goudbruin zijn.