Heerlijke Hollandse tuinbonen van Groot Hendrikshoeve (Elim)


Voor het ultime 'back home'gevoel :)!


Met deze zomergroente kan iedereen letterlijk zijn eigen boontjes doppen. Tuinbonen zijn de zaden van een vrij grote, viltachtige peul. Er zitten 2 tot 5 zaden in een peul. Jonge, niet te grote zaden zijn het lekkerst met hun zachte, volle smaak. Tuinbonen worden ook wel 'dikke duimen' of, in Brabant 'boeren boxen' genoemd. Tuinbonen worden al heel lang verbouwd: al in 6000 v.Chr. De zaden waren toen echter nog vrij klein en zijn voor het eerst gevonden bij archeologische opgravingen bij Nazareth in Israël. Nederlanders weten sinds de 15e eeuw dat verse, jonge tuinboontjes niet te versmaden zijn. Teven zijn ze gezond, want ze bevatten een hoog gehalte aan vitamine B en C, als je ze niet te lang kookt.

Wat kan ik met tuinbonen?

- serveren met mosterd- of tomatensaus - met fijngehakte, verse bonenkruid - met blokjes ham en uit - in een salade met komkommer en kipreepjes - in rauwkostsalades - door de pasta met room en schapenkaas