Topsport en de kracht van bio-powervoedsel!
Biologische voeding ook in opmars in de topsport

Dorian van Rijsselberghe is wederom Olympisch kampioen windsurfen geworden. "Dit is gewoon fantastisch. Het is een optelsom van zoveel jaren powervoedsel uit de biologische sector", reageert zijn vader Marc van Rijsselberghe enthousiast. Marc is bekend van de Zilte Aardappels van Marc., een biologische aardappel geteeld op zilte grond. Dorian is opgegroeid op een biologisch-dynamische boerderij op Texel.

Het totale zeilteam eet trouwens al acht jaar biologisch. In overleg met de watersportverbond is voorafgaand aan de Olympische Spelen afgesproken dat Dorian biologisch eten krijgt. De koks bij de Olympische Spelen in Londen en Rio hebben de opdracht gekregen om biologisch te koken.

Ook in andere sporten zoals hockey klinkt de roep om gezonde voeding. Zo begon Ellen Hoog 4 jaar geleden met het doorvoeren van veranderingen in haar leefstijl. "Het was niet dat ik van de ene op de andere dag dacht: ik gooi mijn leven om en klaar is kees", vertelt Ellen. Zij begon met het vervangen van brood voor spelt brood en verving cruesli voor biologische muesli. Langzamerhand merkte zij veranderingen en werd zij fitter en energieker.
Hoewel een afgetrainder lichaam het meest zichtbare resultaat is van sporten en biologisch eten zijn het vooral andere voordelen die Ellen motiveerden. "Ik herstelde sneller van het sporten, voelde me sterker en ik werd minder blessuregevoelig. Als je dat soort voordelen voelt en ziet dan groeit je motivatie vanzelf, helemaal als er veel van je verwacht wordt."

"Ik vind het zelf belangrijk dat alles dat ik eet puur natuur is en dat er geen gekke dingen aan toegevoegd zijn. Ik vind het voor topsporters geen must, maar het is wel erg belangrijk dat je weet wat je weet en wat je nodig hebt. Eigenlijk geldt dat niet alleen voor sporters hoor, maar voor iedereen. Met een goed eetpatroon voelt iedereen zich fitter".