Overheerlijke biologische suikermais

Mais is zoet van smaak en heerlijk op de barbecue met een beetje boter. Mais is eigenlijk geen groente maar een graangewas. Je kunt het ook heerlijk vers eten, of verwerken in een bonenschotel of wrapgerecht.

We eten alleen suikermaïs, met zijn zoete, gele korrels, als groente. In Nederland is het eigenlijk te koud om buiten maïs te kweken voor menselijke consumptie. Wat je langs de weg ziet staan, is dan ook meestal snijmaïs, een zetmeelrijk veevoer dat vooral wordt gebruikt in de rundveehouderij. Maar sinds een aantal jaren is men er in geslaagd om ook suikermaïs in Nederland te telen. In Amerika is maïs al langer populair, maar ook in ons land wint deze relatief nieuwe groente aan populariteit. De laatste jaren is in Nederland de consumptie van suikermaïs verdubbeld. Een maiskolf weegt ongeveer 225 gram. Dit kan oplopen tot 350 gram midden in de zomer.

In Nederland wordt al 30 jaar suikermaïs geteeld, het verschil tussen suikermaïs en koeienmaïs is dat de suikers niet omgezet worden in zetmeel, daarom smaakt suikermaïs zo heerlijk zoet. Suikermaïs staat volop in de belangstelling en wordt steeds meer gegeten. Naast de welbekende gele kleur bestaat er ook suikermaïs, die wit van kleur is! in Amerika is de wit-gele maïs erg populair, in Nederland is de zogenaamde bi-colour bijna niet verkrijgbaar.

Wat kan ik met mais?

  • In combinatie met peultjes, doperwtjes of wortel.

  • Maïskorrels in een omelet.

  • Een gekookte maïskolf bestrijken met olie en 5 minuten op de barbecue roosteren.

  • In een salade met ijsbergsla, tomaat en blokjes 30+ kaas. 

  • In een taco met pittig gekruid mager rundergehakt en tomatensalsa. 

  • Een maïskolf geserveerd met knoflookolie.

  • Maïskorrels in een roerbakgerecht.

Mais voorbereiden
Verwijder de schutbladeren en de witte draden van de maïskolf en snijd de beide uiteinden af. Was de kolven. Voeg geen zout toe, want dat maakt de korrels hard.

Zodra het water kookt, moeten de maïskolven 5-7 minuten koken. Als de kleur donkergeel is, is de maïs gaar. Maïs die 20-30 minuten gekookt heeft, is taai en niet lekker. Als de kleur donkergeel is, is de maïs gaar.