Kerstspruitjes!



Van Jurjen en Annechien Bruinsma van de Verte (Sexbierum).

Spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Dit zijn de groenten van de volle grond. Ze staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C en de mild-bittere koolsmaak (hierdoor zijn ze vaak minder populair onder kinderen). Door andere ingrediënten toe te voegen, wordt deze smaak minder uitgesproken. Spruitjes zijn vooral wintergroente en komen voornamelijk uit eigen land.

 

Wat kan ik met spruitjes?

  • kort koken en vervolgens roerbakken met tutti frutti
  • kort koken en roerbakken met tomaten en Mexicaanse kruiden, serveren in een tortilla
  • kort koken en roerbakken in kruidenboter met kerstomaatjes
  • in een hartige taart met oude kaas
  • koken en serveren met een scheutje walnotenolie en stukjes walnoot
  • in soepen
  • in stoofgerechten
  • in winterse maaltijdsalade (met b.v. achterham en zure room)
  • gratineren in de oven

Snij de onderkant van de spruitjes af, verwijder eventueel een paar losse blaadjes en was ze goed af. Zet ze op in ruim water en kook ze 10 tot 13 minuten. Afgieten, klontje boter erdoor en een beetje nootmuskaat erover raspen.