Spinazie, een echte powerrrrr groente!


Dankzij Popeye, de zeeman die op moeilijke momenten even een blikje spinazie achterover sloeg, heeft deze bladgroente het imago je supersterk te maken. Helaas is dat wat overdreven. Lees meer...

Spinazie is een groene bladgroente die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is het hele jaar door verkrijgbaar: in het voorjaar en in de zomer van Nederlandse bodem, in de overige maanden uit Spanje. De groente is rijk aan ijzer, kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E en foliumzuur.
De blaadjes moeten stevig, mals en frisgroen zijn. Verwijder eventueel de dikke steeltjes voor gebruik, was de blaadjes grondig tot al het zand verwijderd is en eet de verse spinazie het liefst op de dag van aankoop op. In de koelkast blijft de groente een à twee dagen goed. Omdat spinazie bij de bereiding erg slinkt, heb je 400 - 450 gram per persoon nodig om aan een portie van 250 gram te komen.

Wat kun je zoal maken met spinazie?

  1. Soep: Spinazie leent zich goed voor een lekker soepje. Het gekookte ei dat je aan de soep toevoegt, voorkomt dat je tanden stroef worden van het in de groente aanwezige oxaalzuur.
  2. Frittata: Een frittata is een soort goedgevulde omelet waarin je allerlei groenten kunt verwerken. Combineer de frittata met cherrytomaatjes en volkorenbrood voor een volledige maaltijd.
  3. Smoothies: Verse spinazie doet het uitstekend in een groene smoothie.
  4. Salade: Waarom zou je altijd salade maken met sla? Spinazie is ook een fijne groene vulling voor een salade.
  5. Ontbijt: Zelfs 's ochtends kan je al spinazie eten. Maak eens feestelijke eierpotjes uit de oven, een bijzonder ontbijtje!
  6. Pasta: Spinazie combineert goed met pasta.
  7. Ovengerechten: Natuurlijk kun je quiche maken met spinazie. Maar probeer ook eens een ander ovengerecht zoals gratin.
  8. Wraps: Vul tortilla's met diepvriesspinazie voor een gezonde wrap.

 

Romige bulgur met spinazie

Ingredienten

3 el boter of extra vergine olijfolie

1 ui in dunne ringen

450 g spinazie, steeltjes verwijderd (je houdt ca. 225 g over) of snijbiet, fijngehakt

140 g fijne of middelgrove bulgur

2,35 dl room of volle melk

4,7 dl Groentebouillon (blz. 101-102) of water zout en versgemalen zwarte peper versgeraspte nootmuskaat, naar smaak

Bereiding

Een rijke, dikke pap die niets met ontbijtpap te maken heeft, maar een heerlijk bijgerecht vormt bij geroosterde of gegrillde groente. Vervang de room door plantaardige melk en dit gerecht is veganistisch. Andere geschikte graansoorten: quinoa, gebroken tarwe, farro, gierst of voorgekookte hele tarwe, hele rogge, kamut, spelt of hominy.

Smelt de boter in een flinke braadpan op middelhoog vuur. Fruit de ui in 5 minuten zacht; roer af en toe. Voeg de spinazie toe en roer 3 minuten, tot hij is geslonken. Voeg de overige ingrediënten toe.

Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat alles 10 minuten koken. Zet het vuur uit en laat de pan 15 minuten gesloten staan tot de bulgur gaar is. Breng de bulgur op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Serveer warm of bewaar de bulgur afgedekt maximaal twee dagen in de koelkast. Warm op voor het serveren. Smullen maar!