Snijbiet van Harry Venhuis (Aurora, Uithuizemeeden)

Een frisse groente voor de fijnproever!

Snijbiet is onmiskenbaar bezig met z’n comeback. Van de ouderwetse warmoes is het een hippe verschijning aan het worden in menig eetbare (moes)tuin. Vooral de decoratieve regenboogsnijbiet met rode en gele bladeren is een aanwinst. En niet alleen qua esthetiek. Snijbiet is ook nog eens een ‘powerhouse’ wat betreft nutriënten. En met twee plantjes snij je al bijna het hele groeiseizoen bladeren voor in de keuken. Maar dan moet je er nog wel wat van maken…

De stelen van rode snijbiet lijken wel wat op rabarberstengels. Maar snijbiet is er in veel meer varianten, van witte en gele tot groene en rode stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd. Van snijbiet eet je daarnaast ook het blad. Het is een smaakvolle groente, die gemakkelijk en snel te bereiden is.

Er doen wel eens klachten de ronde over de gronderige smaak; misschien een kwestie van smaak. Je kunt snijbiet prima gebruiken als vervanging van spinazie; bijvoorbeeld voor de vulling van een groentetaartSalade van snijbiet en appel

Wat kan ik met snijbiet?

Smoren in olijfolie in de oven, met een korstje van broodkruim en Parmezaanse kaas.

Stoven in olie met aanhangend water. Mengen met kruidenkaas, pijnboompitten en gewokte kipreepjes en serveren over pasta.

In een salade met bijvoorbeeld appel, olijven en paprika’s.

In een lasagne.

Wokken met knoflook en gember.

In veel Italiaanse recepten kun je spinazie vervangen door snijbiet

Probeer deze heerlijke ovenschotel : Cannelloni met snijbiet!

Snel en makkelijk te maken.


Ingrediënten
2 sjalotjes 1 teentje knoflook 4cl. olijfolie 300 gr. spekblokjes 1 dl. rode wijn 500 ml. passata 16 cannelloni buisjes

Bereiden
Snij de sjalotjes en look fijn. Stoof in 2 cl olijfolie. Voeg de spekblokjes toe en laat even meestoven. Blus met de rode wijn en de passata en laat 1 uurtje op een zacht vuur onder een deksel koken.

 

Kook ondertussen de buisjes 5 minuten in een grote hoeveelheid gezouten water. Verfris ze en bewaar tussen 2 vochtige handdoeken.

 

Snij de gewassen snijbiet in fijne stukjes. Stoof ze in 2 cl olijfolie. Kruid met peper van de molen en zout. Voeg van het vuur de ricotta toe. Vul de buisjes met deze mengeling.

 

Pluk de blaadjes basilicum en snij ze fijn. Kook de room even op en bind met het maïszetmeel. Haal van het vuur en laat de mozzarella in de room smelten. Kruid met peper van de molen en zout.

 

Lepel de tomatensaus in een gratineerschotel. Strooi er de basilicumsnippers over. Leg er de buisjes in. Overgiet met de roomsaus. Zet 25 minuten in de oven op 175 °C.

 

Serveren:

 

Rasp aan tafel de Parmezaanse kaas over de cannelloni