Romaanse sla van onze teler VOF de Eerste (Marknesse)

Romaanse sla is vooral populair in Zuid Europa en in Nederland onder moestuinhouders. Deze slasoort is 5 maal zo gezond als kropsla. Romaanse sla wordt ook bindsla genoemd. Het was in het oude Egypte al een populaire groente. Romaanse sla is lekker knapperig. Lees meer....Als je hem in de moestuin hebt kun je er wat bladeren vanaf halen en deze mixen met andere slabladeren om een groene salade te maken.


Bindsla of Romaanse sla is een heerlijke, frisse groente die vooral in een warme zomer veelvuldig op tafel komt. Sla hoeft niet gekookt te worden en is rauw op zijn lekkerst. De Romeinen kookten hun sla overigens wel. Je zou ter variatie de sla een minuutje kunnen blancheren voordat je hem opeet. Knapperige slabladeren zijn zeer gezond. De sla is vaak de basis voor een salade die uit een gezonde mix van groente bestaat. Romeinse sla kent knapperige stukken en lange groene malse bladeren. Het laat zich goed mixen met andere slasoorten.
Romaanse sla is bovendien een supergezonde slasoort.

Romaanse sla is zeer rijk aan vitaminen en mineralen. Door de vele antioxidanten voorkomt Romaanse sla dat cholesterol geoxideerd kan worden in de bloedvaten. Het houdt de bloedvaten elastisch. Dat voorkomt vele hart- en vaatziekten waaronder een hartinfarct, een beroerte door herseninfarct. Kalium in Romaanse sla helpt voorts om de bloeddruk laag te houden. Bindsla is hiermee een uitstekend voedsel voor het bloedvatenstelsel.
 

Frisse stampot van Romaanse sla
Ingredienten

4 kroppen mini romana sla

500 g aardappelen

200 g voorgesneden snijboden

1 ui

1 knoflookteentje

100 g brie

30 g boter

50 g walnoten

1 dl melk

olijfolie

zout en versgemalen peper


Bereiding

Snij de Romaanse sla in hele dunne reepjes, was de sla en laat uitlekken.

Pel het knoflookteentje en hak fijn. Pel de ui en snipper fijn.

Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de knoflook en ui aan.

Snij de brie in blokjes. Rooster de walnoten in een droge koekenpak. Kook in kokend water met zout de snijboden beetgaar.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in een laagje water met zout. Giet ze af en stamp ze fijn. Meng de boter en de melk erdoor.

Schep de sla, snijbonen, ui, knoflook, brie en walnoten erdoor en maak op smaak met zout en peper.