Op ons special event in Groningen op zondag 27 mei staat de asperge in de schijnwerpers. De koks van restaurant De Zevende Hemel bereiden van onze biologische ingrediënten een fantastisch 3-gangen diner.

Maar hoe vind je het juiste witte goud? 
Klik hier en zie hoe wij van EKONOOM de koks de juiste weg wijzen.

 

Simon Galema en zijn zoon Titus telen samen op 2 hectare zandgrond aan de rand van de Noordoospolder hun asperges. De laatste weken geleden hadden we hun oogst al in de aanbieding. Komende week doen we de asperges in onze pakketten. Profiteer daarvan ;-)

Elke dag gaan Simon en Titus met z’n tweeën door de 2 hectare om zo’n 50 tot 200 kg product te oogsten. Een enorme klus. Zeker als het mooi weer is! Dan barsten de kiemen met geweld de grond uit. Het is dan zaak om ze te steken voor ze boven de grond uit komen en paars-groen verkleuren.

Dat steken is een nauwkeurig klusje. Je steekt de asperge zo diep mogelijk, net boven de wortelstronk, door. Dan is de asperge lekker lang. In de schuur wordt de dagelijkse oogst gewassen en gesorteerd in verschillende kwaliteitsklassen.

Het aspergeseizoen duur maar een paar maanden, tot St. Jan. Op 24 juni stopt de oogst namelijk. De planten kunnen dan (eindelijk) doorgroeien. Op die manier kunnen ze het zonlicht gaan gebruiken om nieuwe energie op te doen (fotosynthese). Die energie wordt opgeslagen in de wortel en zo kunnen volgend jaar weer nieuwe kiemen (asperges dus) worden gevormd.

In de zomer en herfst krijgt Titus regelmatig de vraag wat voor vreemd gewas er op zijn akker groeit. Want eenmaal boven de grond blijken aspergeplanten voor velen een vreemd gezicht.

Volgende week hebben we ze weer volop. Heerlijke biologische asperges in de pakketten én in de aanbieding. Houd onze nieuwsbrief van vrijdag in de gaten!

Hoe eet jij asperges het liefst?